Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
09:54
Vestionline, Tanjug A

Hara "zver s istoka": Evropa u minusu, 24 žrtve ledenog talasa

Od Baltika do Mediterana, Evropa je i dalje na udaru ledenog talasa iz Sibira, koji je odneo najmanje 24 života za četiri dana, i to u Poljskoj, Francuskoj, Češkoj Republici, Rumuniji, Italiji i Estoniji.

Tanjug/Hina
Niske temperature izazvale brojne probleme širom Evrope

Talas hladnoće, koji su britanski mediji nazvali "Zver sa Istoka" dok ga Holanđani nazivaju "Sibirskim medvedom", a Šveđani "Snežnim topom", u Francuskoj je poznat pod nazivom "Moskva-Pariz", a najviše ugrožava zdravlje najslabijih, pre svega beskućnika i starijih osoba, ali i remeti saobraćaj.

Od petka su najmanje 24 osobe smrtno stradale zbog hladnoće, od kojih devet u Poljskoj među kojima je petoro ljudi izgubilo život u noći između ponedeljka i utorka, prenose francuski mediji.

Četiri osobe su stradale u Francuskoj među kojima 90-godišnja žena koja je nađena jutros pred kapijom staračkog doma, pet u Litvaniji, tri beskućnika u Češkoj Republici, dve u Rumuniji među kojima 83-godišnja žena nađena na ulici prekrivena snegom, i jedan beskućnik u Italiji, dok je u Estoniji hladnoća odnela sedam života od početka februara.

U Laponiji i italijanskim Alpima skala na termometru spustila se na 40 stepeni ispod nule, a u Švedskoj iznosi -39,6 stepeni, dok je Austrija izmerila -25,4 stepena u Flatnicu na jugu, što je rekordno niska temperatura za mesec februar u toj oblasti.

Na manje od 100 kilometara od Venecije, u noći između nedelje i ponedeljka zabeleženo je -40 stepeni.

Kako su meteorolozi najavili, temperature će ostati ledene i u noći između utorka i srede, pri čemu se u nekim oblastima u Nemačkoj očekuju 24 Celzijusova stepena ispod nule, dok je za Estoniju najavljeno -29 stepeni, a u Češkoj Republici -18 stepeni.

Zbog hladnog talasa otkazani su avionski letovi u Londonu i Napulju, dok sneg i klizavica ometaju saobraćaj širom Evrope, uzrokujući zastoje ili otkazivanja polazaka.

U Rumuniji su zatvorene tri luke na Crnom moru, dok je u Nemačkoj zabeležen veliki broj saobraćajnih nezgoda, uključujući lančani sudar u kojem je učestvovalo čak 30 vozila na severu zemlje.

U Belgiji su policajci obezbedili sklonište za beskućnike, ali su pozivi na oprez beskućnicima upućeni i širom Evrope.

U Francuskoj je plan za slučaj "velike hladnoće" pokrenut u 68 departmana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online