Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.02.2012.
11:57
Beta A

Premijer Češke: Evro opstaje samo ako EU postane federacija

Češki premijer Petr Nečas upozorio je u današnjim "Lidovim novinama" da evro može da spasi samo pretvaranje Evropske unije u federaciju, ali da je pitanje da li bi Češka tada uopšte htela da pređe na evro.

Povodom žestokih sporova u vladi da li je zvanični Prag trebalo da pristupi novom fiskalnom paktu kao sve članice EU izuzev Velike Britanije, Nečas je u članku za češki list napisao da je otvoreno pitanje da li Češka uopšte želi da učestvuje u projektu fiskalne federacije.

"U ovom trenutku evrozona nema izbora - ili će se raspasti, što zaista niko ne može da želi, ili će napraviti pomak ka federalnoj fiskalnoj tvorevini", konstatovao je češki premijer.

Petr Nečas: Hoće li se Češka odreći suvereniteta?

Prema njegovoj oceni, Češka bi potpisivanjem novog ugovora o budžetskoj disciplini dala saglasnost da se takav pomak ka fiskalnoj federaciji učini a da pri tome sam ugovor ne rešava suštinu sadašnjih problema evrozone.

"Ugovorom se zemlje članicu odriču prava da u EU slobodno glasaju o pitanjima budžeta i time se lišavaju dela suvereniteta. Obavezuju se da će zajedno koordinirati svoje buduće zaduživanje. A to su koraci od nekoliko milja ka federalizaciji evrozone", napisao je Nečas.

Pitanje je da li će Češka hteti da pod tako promenjenim uslovima uopšte uđe u evrozonu i, ako bi pristala da pređe na evro, kada bi to učinila.

Drugi krupan razlog zašto je Nečas, kako je napisao u "Lidovim novinama", odbio da na samitu u Briselu početkom sedmice u ime Češke potpiše pakt o budžetskoj disciplini, jeste to što je nezadovoljan kako se sada odvijaju samiti EU.

Češki premijer je upozorio da su na poslednjem samitu u Briselu 30. januara šefovi država i vlada dobili finalni tekst fiskalnog sporazuma uz napomenu da moraju da odluče odmah.

"Bez vremena za razmišljanje, analizu, razmatranje sa ekspertima, sa vladom, sa bilo kime. Nisam apsolutistički monarh iz 18. veka da u ime cele zemlje odlučim nekoliko minuta nakon što sam video tekst", zaključio je premijer.

Češka je na samitu odbila da se pridruži tom ugovoru koji bi trebalo da predstavlja recept za rešavanje dužničke krize u evrozoni ali premijer je ostavio otvorena vrata da se eventualno pridruži kasnije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 11:59
Браћо чеси срушите ту масонску творевину звану ЕУ. Онда ме интересује како ће ови наши лагати народ?
Četvrtak 02.02.2012. 12:14
Cesi jedini u EU imaju pozitivnu stopu rasta privrede ,zato i nece da potpisu pakt gde bi cinovnici iz Brisela vodili njihove finansije i bankarski sistem......u tom grmu lezi zec.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online