Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.02.2012.
17:26
Beta A

Klinton: U Siriji nećemo da primenjujemo silu

Arapska liga pozvala je UN da se trgnu i suoče sa kako je rečeno, "mašinom za ubijanje" sirijskog režima, međutim, Rusija glavni saveznik Damaska, uporno se protivi nacrtu rezolucije, strahujući da bi to otvorilo put vojnoj intervenciji u Siriji.

Klintonova pokušava da ubedi Ruse da prihvate rezoluciju o Siriji
 

Savet bezbednosti UN razmatra predlog rezolucije sastavljen po uzoru na plan izlaska iz krize koji je pre nedelju dana objavila Arapska liga. Zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji koje je počelo sinoć, prisustvuju i američka državna sekretarka Hilari Klinton i britanski i francuski ministri spoljnih poslova Vilijam Hejg i Alen Žipe.

"Neke članice Saveta bezbednosti su zabrinute da postoji rizik od nove Libije, ali to je loše poređenje", rekla je Klintonova, koja je, kako se saznaje, bezuspešno pokušavala uoči početka zasedanja da telefonom dobije svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova na turneji u Australiji.

"Sirija nije Libija", potvrdio je šef francuske diplomatije. "Ništa ali baš ništa u nacrtu rezolucije ne može da bude interpretirano kao dozvola za primenu sile. Nemamo nikakvu nameru da spolja namećemo bilo kakav politički režim", rekao je Žipe.

Predstavnici Arapske lige zatražili su od članica Saveta da, usvajajući predlog rezolucije, okončaju "humanitarnu tragediju" u kojoj je od prošlog marta poginulo oko 5.000 ljudi.

"Ne tražimo vojnu intervenciju... ne zalažemo se za promenu režima, već tražimo da se izvrši ekonomski pritisak", rekao je premijer Katara, šeik Hamad ben Džasem al Tani, koji predsedava Komitetu Arapaske lige za Siriju.

Nacrt reozlucije je poslednjih dana donekle izmenjen kako bi se izašlo u susret Rusiji i u njemu se ističe potreba da se kriza reši na "miran način" i osuđuje "svaki vid nasilja bez obzira odakle dolazi". Te ustupke, međutim, Moskva je ocenila kao nedovoljne.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin još jednom je ponovio da Ujedinjene nacije ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Sirije. On je, međutim, dodao da u novoj izmenjenoj verziji nacrta rezolucije "postoje elementi koji bude nadu" da se može postići kompromis.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 17:27
Doci ce i vama kraj kao i svakoj imperiji...
Sreda 01.02.2012. 17:38
Ovde vam nece proci Arapsko prolece kao u Libiji i Egiptu itd iako siroko dajete $ i ubacujete oruzje i ljude preko Turske "nenaoruzanim i mirnim" demonstrantima koji nece po vasoj direktivi da pregovaraju nego da sude Asadu !? Posmatraci iz Arapske lige su otisli iz Sirije zato sto nisu naisli ni na kakve velike zlocine i masovna ubistva pa su povuceni sto pre nazad, a u isto vreme se prikazuju na CNN snimci torture sa drugih zarista i stari snimci.....sta znaju Evropljani i ameri kad vide arape iz koje su zemlje. Kao snimak iz Moskve paljevine a demonstranti u kratkim rukavima tuku se sa policijom a iznad njih natpisi na Grckom..neki tupan sa CNN je to pomesao sa cirilicom
Sreda 01.02.2012. 17:32
Ма .ушига Хилари са својим изјавама си свима дојадила. Лажете толико да ће ускоро сам ђаво да дође код вас на часове из лагања и злотворства.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online