Sreda 01.02.2012.
17:26
Beta

Klinton: U Siriji nećemo da primenjujemo silu

Klintonova pokušava da ubedi Ruse da prihvate rezoluciju o Siriji
 

Savet bezbednosti UN razmatra predlog rezolucije sastavljen po uzoru na plan izlaska iz krize koji je pre nedelju dana objavila Arapska liga. Zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji koje je počelo sinoć, prisustvuju i američka državna sekretarka Hilari Klinton i britanski i francuski ministri spoljnih poslova Vilijam Hejg i Alen Žipe.

"Neke članice Saveta bezbednosti su zabrinute da postoji rizik od nove Libije, ali to je loše poređenje", rekla je Klintonova, koja je, kako se saznaje, bezuspešno pokušavala uoči početka zasedanja da telefonom dobije svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova na turneji u Australiji.

"Sirija nije Libija", potvrdio je šef francuske diplomatije. "Ništa ali baš ništa u nacrtu rezolucije ne može da bude interpretirano kao dozvola za primenu sile. Nemamo nikakvu nameru da spolja namećemo bilo kakav politički režim", rekao je Žipe.

Predstavnici Arapske lige zatražili su od članica Saveta da, usvajajući predlog rezolucije, okončaju "humanitarnu tragediju" u kojoj je od prošlog marta poginulo oko 5.000 ljudi.

"Ne tražimo vojnu intervenciju... ne zalažemo se za promenu režima, već tražimo da se izvrši ekonomski pritisak", rekao je premijer Katara, šeik Hamad ben Džasem al Tani, koji predsedava Komitetu Arapaske lige za Siriju.

Nacrt reozlucije je poslednjih dana donekle izmenjen kako bi se izašlo u susret Rusiji i u njemu se ističe potreba da se kriza reši na "miran način" i osuđuje "svaki vid nasilja bez obzira odakle dolazi". Te ustupke, međutim, Moskva je ocenila kao nedovoljne.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin još jednom je ponovio da Ujedinjene nacije ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Sirije. On je, međutim, dodao da u novoj izmenjenoj verziji nacrta rezolucije "postoje elementi koji bude nadu" da se može postići kompromis.

2024 © - Vesti online