Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.01.2012.
13:22
Pressonline A

Putin: Rusiji je potrebna kulturna terapija

- Rusko iskustvo razvitka države je jedinstveno. Naše društvo je multinetničko, mi smo ujedinjen narod, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin, za ruske medije.

Premijer Rusije: Vladimir Putin
 

U celosti vam prenosimo intervju koji je Putin dao za ruske medije, a koji je preneo Press.

- To čini našu zemlju složenom i višedimenzionalnom i pruža nam jedinstvenu mogućnost za razvoj u mnogim oblastima. Međutim, kada se multietničko društvo zarazi virusom nacionalizma, ono gubi svoju snagu i stabilnost - započeo je premijer svoj govor.


-Ruski narod je državotvorni, što potvrđuje samo postojanje Rusije. Ova vrsta civilizacijskog identiteta je zasnovana na očuvanju dominacije ruske kulture, premda nosioci te kulture nisu samo etnički Rusi, već svi koji dele taj identitet, bez obzira na njihovu nacionalnost.


-Veliku ulogu u tome igra obrazovanje. Društveni zadatak obrazovnog sistema je da pruži svakom građaninu potrebnu količinu znanja iz društvenih nauka na osnovu koje se stvara osnova nacionalnog identiteta. Prvo i najvažnije, obrazovni programi treba da se fokusiraju na važne predmete poput ruskog jezika, ruske književnosti i istorije Rusije - izučavanih, naravno, u kontekstu opšteg bogatstva tradicija i kultura svih etničkih grupa.


-Dvadesetih godina prošlog veka neki od vodećih američkih univerziteta su se zalagali za nešto što je nazivano "zapadni kanon", kanon knjiga smatran najznačajnijim i najuticajnijim u oblikovanju zapadne kulture. Svaki student koji je držao do sebe morao je da pročita 100 knjiga sa specijalno kreirane liste najboljih knjiga zapadne civilizacije. Neki univerziteti se do današnjih dana drže ove tradicije. Rusi su oduvek smatrani čitalačkom nacijom. Hajde da napravimo pregled najuticajnijih ličnosti naše kulture i da napravimo spisak od 100 knjiga koje će svako ko je završio rusku školu morati da pročita - naime, ne da izučava u školi ili memoriše, već da pročita kod kuće. I onda bi bilo traženo da svako napiše esej o jednoj od njih na završnom testu.


-Određeni zahtevi se moraju postaviti i javnoj politici u oblasti kulture. Ovde govorim o medijima poput televizije, bioskopa, interneta i popularnoj kulturi uopšte, koja oblikuje javno mnjenje i postavlja norme i pravila ponašanja. Setimo se kako je Holivud pomogao da se oblikuje svest nekoliko generacija Amerikanaca. On je promovisao vrednosti i prioritete koji su bili prilično pozitivni iz perspektive nacionalnog interesa i javnog morala. Rusija bi na ovom primeru mogla puno toga da nauči.


-Želim da naglasim da ovakva politika ne znači ograničavanje slobode stvaralaštva, cenzuru ili neku rigidnu "zvaničnu ideologiju". Zato je suptilna kulturna terapija ono što je potrebno Rusiji.


-Mislim da bi federalna vlada trebalo da stvori posebnu agenciju odgovornu za nacionalni razvoj, međuetnički sklad i saradnju. To ne bi trebalo da bude standardna vladina kancelarija. U čitav proces bi direktno trebalo da budu uključena i nacionalna i javna udruženja.


-Takođe, očekujemo i da aktivno učešće u ovom dijalogu uzmu religije koje imaju tradiciju u Rusiji. Iako veoma različite, svaka od njih - ruska pravoslavna crkva, islam, budizam i judaizam - imaju u osnovi iste, univerzalne moralne, etičke i duhovne vrednosti: saosećanje, saradnju, istinu, pravdu, poštovanje prema starima, ideale porodice i rada. Ovaj moralni sistem vrednosti ne može da se zameni i mora da se ojača.


-Uveren sam da bi država i društvo trebalo da pozdrave i podrže uticaj tradicionalnih religija Rusije na obrazovni sistem, društvenu sferu i oružane snage. U isto vreme, Rusija svakako treba da ostane sekularna država.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2012. 00:03
Da, Putin je Car !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online