Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.01.2012.
09:50
B92 A

Iran: Nećemo im dati ni kap nafte

Iranski parlament će sledeće nedelje razmotriti plan zakona zabrane izvoza nafte u Evropu, kao odgovor na embargo Evropske unije Teheranu.

Foto: Arhiva
 

Komisija za energiju u parlamentu "završava plan prekida izvoza nafte u Evropu", rekao je portparol te komisije, Emad Hosein.

Plan bi sledeće nedelje trebao biti predložen u parlamentu, a ako ga tamo prihvate, vlada će zaustaviti prodaju nafte Evropljanima pre primene evropskih sankcija, precizirao je Hosein.

"Ako zakon bude izglasan, zemlje koje su se obrušile na iransku naftu neće dobiti ni kap", upozorio je jedan poslanik komisije za energiju, prenose mediji.

On je upozorio da će to izazvati povišenje kursa pa će Evropljani skuplje plaćati naftu.

Međutim, Rojters piše da će tokom 2012. svet imati više, a ne manje nafte čak i ako Evropa uvede embargo Iranu.

Evropi neće biti teško da nađe nove dobavljače jer će količina sirove nafte iz Saudijske Arabije, Iraka i Libije premašiti manjak iz Irana. Samo te tri zemlje trebale bi na dan proizvesti dodatni milion barela sirove nafte, a to je možda dvostruka količina od dosadašnjeg iranskog izvoza za Evropsku uniju, piše agencija.

Stručnjaci veruju da će nafte isprva biti više u Aziji, a zatim i u svetu i da će to izazvati pad cena.

Saudijska Arabija prva je svetska izvoznica nafte s proizvodnjom do 10 miliona barela na dan. Obećala je na leto proizvoditi pola miliona barela na dan više.

Irak teži povećati izvoz svoje sirove nafte za 400.000 barela na dan do marta pošto je u januaru proradio novi naftni terminal u Persijskom zalivu. Time bi Irak trebao na dan proizvoditi oko 2,5 miliona barela.

Nakon svrgavanja režima Moamera Gadafija i građanskog rata prošle godine Libija je obnovila svoju punu proizvodnju i već ovaj mesec povećala je izvoz za 800.000 barela, a namerava da ga poveća za još pola miliona u trećem tromesečju.

"Tržište nafte trebalo bi ovog leta biti vrlo dobro snabdeveno, čak i bolje nego sada", predviđa Samuel Ciszuk iz KBC Energi Economics za područje Bliskog istoka i Severne Afrike i dodaje: "Količine iz Iraka znatno će se povećati, Libija se oporavlja, a Saudijska Arabija povećanom proizvodnjom nadoknadiće gubitke iz Irana ".

Kupci iranske nafte, najviše oni u Aziji, ne žele se pridružiti sankcijama zapadnih zemalja. Kina i Indija zajedno bi mogle uvoziti više iranske nafte odobri li im Teheran znatan popust.

"Sve u svemu, brojke pokazuju da se snabdevanje sa Bliskog istoka i Severne Afrike poboljšava", rekao je za Rojters berzanski mešetar za naftu iz velike američke banke.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2012. 11:28
Sasvim uravnotezena odluka.....!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online