Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.01.2012.
11:52
Blic A

Škola iz snova nema učionice i propitivanja

Švedski naučnici su zaključili da tradicionalne učionice, koje podrazumevaju redove klupa i stolica, ne podstiču kreativnost i saradnju kod dece. Zbog toga su odlučili ne samo da redizajniraju školski nameštaj, nego i da u potpunosti ukinu koncept učionice.

Brojni stručnjaci širom sveta do sada su predlagali redizajnirani nameštaj za učionice koji će probuditi najbolje u đacima i podstaći ih da budu kreativniji, ali sada je švedski školski sistem otišao i korak dalje.

"Selo": male kuće za grupni rad
 

Tako, kompanija "Vitra", koja drži više od 30 škola u Švedskoj, predlaže da se učenje odvija u prostoriji nalik na kamp, a da se tradicionalna učionica potpuno elimiše.

"Telefonplan", najnovija "Vitra" škola, počela je sa radom u avgustu prošle godine u Stokholmu
 

Najnovija "Vitra" škola pod nazivom "Telefonplan" počela je sa radom u avgustu prošle godine u Stokholmu. Škola koju je projektovala arhitektonska kompanija "Rosan Boš" više liči na kreativan prostor kakav ćete naći u kompanijama poput "Gugla" ili "Piksara", nego na tradicionalne škole.

Đaci samostalno rade na svojim laptopovima na maštovito osmišljenim ostrvima

Đaci samostalno mogu da rade na svojim laptopovima, dok sede na maštovito osmišljenim ostrvima. Ukoliko treba da sarađuju sa svojim drugarima na određenim projektima, oni u tom slučaju koriste prostor nazvan "selo" u kome se nalaze male kuće za grupni rad, ili otvoren prostor koji može da primi više učenika.

Filozofija "učenje kroz igru" podstiče radoznalost i kreativnost

Jeni Jepesen, direktorka škole "Vitra Telefonplan", kaže da novi dizajn školskog nameštaja ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod dece, kao i da im ponudi kako vreme za samostalni rad, tako i ono koje će koristiti za rad u kolektivu. Deca nisu klasično podeljena u razrede prema uzrastu, već su grupisana u različite grupe prema nivou znanja, što predstavlja prilično naprednu ideju.

"Deca treba da uče kroz igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti"
 

Kampusi nalik na prirodu i neobičan nameštaj podržavaju filozofiju da "deca treba da uče kroz igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti". Kako kažu u "Vitri", to ne važi samo za decu u Švedskoj, već i za onu širom sveta zbog čega bi ta filozofija trebalo da se primenjuje i u drugim zemljama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 14:20
Мени ово више личи на рекламу за намештај, него да је неко стварно мислио ту на добробит деце.
Ponedeljak 23.01.2012. 12:13
A šta će biti sa decom koja ne žele da uče ni u kampovima, ni u školama? Klasična škola "natera" decu da se opismene, ako ne žele neka druga znanja, a na koji način će prisiliti dobrovoljna škola sa lap-topovima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online