Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.01.2012.
14:05
B. Božin - Vesti A

Kako se Nemačka obračunava s nacističkom prošlošću?

Kada se krajem januara na nemačkim kioscima budu pojavili prvi komentarisani izvodi iz zloglasne knjige "Moja borba" (Mein kampf) Adolfa Hitler, britanski izdavač Piter Mekgi moći će sa sigurnošću da računa sa sudskom tužbom.

Zloglasna knjiga: "Mein kampf" Adolfa Hitlera

Pre četiri godine je takođe došlo do pravnog spora između Mekgija i bavarskog ministarstva za finansije, a radilo se o publicističkom projektu "Novinski svedoci", odnosno o faksimil-zbirci novina iz nacističkog perioda (1933-1945).

Tada je britanski izdavač dobio parnicu u drugoj sudskoj instanci.


Sada je na redu novi skandal, jer Hitlerova knjiga u Nemačkoj još nije u slobodnom opticaju.

Bavarsko ministarstvo, kojem su posle završetka rata pripala autorska prava, svih proteklih decenija je strogo vodilo računa o svakoj formi njenog publikovanja, jer knjiga je "mogla da oživi loša sećanja", kako je glasilo zvanično obrazloženje.


Pitanje koje se danas postavlja nije više da li je primereno da se jedan antisemitistički rukopis nalazi na novinskim policama, nego da li Hitlerov program, 67 godina posle njegove smrti još mora da bude zabranjen? Ko tu i od koga treba da se štiti, zapitao se ugledni "Cajt".


Verovanje da već sam kontakt sa spornom knjigom može da izazove sunovrat u mračna vremena, odgovara fantastičnim predstavama koje su danas poznate još jedino iz bajki, nastavlja ovaj list. Ta fikcija je iz dva razloga opasna.

Prvo, jer širi oko ove knjige jednu mističnu auru, a drugo, reprodukuje predrasude da su Nemci tokom Drugog svetskog rata bili samo žrtve zavodljivog "hokus pokusa", od kojeg i danas moraju da se brane.


Činjenica je, međutim, da je Hitlerova knjiga nečitljiva i loša, u šta može da se uveri svaki član biblioteke ili jednostavnim pristupom na desničarskim stranicama interneta, gde je rukopis dat bez ikakvih komentara.

Hitleru mržnja nije pomutila samo mozak, nego i jezik, piše "Cajt", ali čak i da je briljantno napisana, to nije razlog da se ne objavi, posebno što se istovremeno Hitlerova figura redovno pojavljuje u filmovima, političkim diskusijama i političkim magazinima. Jedno društvo njoj mora da odoli. I odoleva, zaključuje "Cajt".

Britanski izdavač Piter Mekgi


 

Svejedno da li britanskog izdavača rukovodi želja da prosvetli publiku ili čisto finansijski interes, u jednom ima pravo, smatraju ove novine, krajnje je vreme da se "Moja borba" demistifikuje. Da li će to uspeti sa malim zalogajima, kakvi su 15-stranične brošure na nemačkim kioscima, ostaje diskutabilno.

Uteha je to što državni institut za savremenu istoriju već priprema jednu kompletnu komentarisanu ediciju Hitlerove knjige za 2015. godinu, kada ističu ovlašćenja bavarskog ministarstva.

Dok se to ne desi, Minhen će očigledno iskoristiti svoje pravo, jer je već najavio novu tužbu protiv britanskog izdavača.

Prezir prema zlodelima

 

Nemačka ministarka za porodicu Kristina Šreder se ipak odlučno ogradila od prodaje odlomaka Hitlerove knjige "Moja borba" na nemačkim kioscima.


- Da bi se prezirala zlodela nacista, uz tolika upečatljiva mesta užasa svuda u Nemačkoj, sigurno nisu potrebni još i odlomci iz "Moje borbe" na novinskim stupcima, rekla je Šrederova.

 

U školama i na fakultetima ovakvi tekstovi još mogu da imaju smisla uz temeljna objašnjenja, ali na ulici to daje sasvim pogrešan signal, poručila je Šrederova.

 

Ona je članica vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2012. 14:30
koliko se ja razumem Adolfa su nemci doveli na vlast na slobodnim izborima,a dali ih je prevario ili ne? To je druga tema, jer njegov program im je bio poznat, znaci oni su znali za koga i za sta glasaju, samim tim su znali ili barem mogli da saberu 1+1 i sve bi im bilo jasno, e sad sto se foliraju i za sve okrivljuju Hicu nisu fer more mamu li vam vasu svi ste vi nacisti i fasisti,osim oni kojima su crvenoarmejci tate!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online