Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 15.01.2012.
13:31
S. Janković - Vesti A

Lopovi svetle u mraku

U mnogim zemljama je krađa kablova i metalnih konstrukcija podignutih kraj železničkih pruga davno postala omiljena lopovska disciplina, na kojoj se pri tom lepo i zarađuje. Nemci su upravo objavili rat ovoj pošasti i naoružali se - nevidljivim markerima kojima obeležavaju sve ono što danas privlači lovce na bakarne kablove i slične materijale koji se relativno lako i brzo mogu unovčiti na obližnjem otpadu.

Sprej sa kiselinom

U času kada na legalnom tržištu tona bakra košta 7.800 dolara, lopovi sve drskije posežu za nezaštićenim kablovima kraj pruga.

Posebno je na udaru jedan od glavnih železničkih čvorova u Nemačkoj, onaj oko Kelna i dalje na potezu ka Duizburgu.

Najlakše odnose kablove koji su pri tlu i služe za održavanje veze i prenos podataka.

Teže ide sa onima koji su pod naponom od 15.000 volti, pa su se neki od trapavijih razbojnika dobro opekli, a oni neoprezniji su kasnije pronalaženi kraj nesuđenog plena - potpuno ugljenisani.


Nemačke železnice su jesenas obelodanile da je 378 krađa od početka 2011. godine omelo red vožnje za čak 5.913 vozova i izazvalo 1.200 sati zakašnjenja. Broj razbojništava je porastao za 38 odsto, a materijalna šteta je nekoliko desetina miliona evra.

Sve to je nateralo njihovu internu službu obezbeđenja i njenog šefa Olivera Visea da grčevito tragaju za mogućim rešenjem, pa je spas pronađen kod firme SDNA koja je ponudila svoj patent - dezoksiribonukleinsku kiselinu kojom obeležava potencijalni plen i markira kradljivce koji ga dotaknu, kao i njihov alat.


- Reč je o premazu koji otkriva lopove jer u dodiru s njim počinju da svetle u mraku prilikom ispitivanja ultravioletnim zracima. Sprej je otporan na sunce, mraz, kišu i plamen, a pri tom ne mogu nikako da speru sa sebe ove izdajničke tragove - kaže menadžer pomenute firme Donald van der Lan.

Kraj pruga su sada postavljeni znaci upozorenja "Pažnja - nevidljivo obeleženo". Cilj je zastrašivanje i odvraćanje drskih lopova.

Upozorenje lopovima

U železničkim radionicama se kablovi i delovi metalnih konstrukcija odnedavno obeležavaju žigovima pre ugrađivanja. U slučaju da se pojave na otpadu, stručnjaci lako otkrivaju odakle su ukradeni, pa i to olakšava potragu za kriminalcima. Sudovi mogu da izreknu i kaznu zatvora do pet godina za krađu koja opasno ugrožava železnički saobraćaj.

Kolaps vozova

 

U martu prošle godine su lopovi pokušali da iseku i odnesu signalni kabl na pruzi kod Kalka, ali su uspeli samo da ga teško oštete. Ishod je bio katastrofalan po Nemačke železnice: 189 vozova je narednih dana kasnilo 2.225 minuta, dok su 53 polaska otkazana, a 61 kompozicija je usmerena na alternativne pravce.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.01.2012. 14:13
Lopovi svetle u mraku...da je to istina onda bi stadion FK RAD..FK PARTIZAN...FK CRVENA ZVEZDA...sam tadic mogao da osvetli..:) Veliki pozdrav za FK RAD i njegove navijace!!!!Svako dobro!!!
Nedelja 15.01.2012. 13:39
jel to onaj isti sprej,za obelezavanje , koji koriste kada narod ide na glasanje ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online