Nedelja 15.01.2012.
13:31
S. Janković - Vesti

Lopovi svetle u mraku

Sprej sa kiselinom

U času kada na legalnom tržištu tona bakra košta 7.800 dolara, lopovi sve drskije posežu za nezaštićenim kablovima kraj pruga.

Posebno je na udaru jedan od glavnih železničkih čvorova u Nemačkoj, onaj oko Kelna i dalje na potezu ka Duizburgu.

Najlakše odnose kablove koji su pri tlu i služe za održavanje veze i prenos podataka.

Teže ide sa onima koji su pod naponom od 15.000 volti, pa su se neki od trapavijih razbojnika dobro opekli, a oni neoprezniji su kasnije pronalaženi kraj nesuđenog plena - potpuno ugljenisani.


Nemačke železnice su jesenas obelodanile da je 378 krađa od početka 2011. godine omelo red vožnje za čak 5.913 vozova i izazvalo 1.200 sati zakašnjenja. Broj razbojništava je porastao za 38 odsto, a materijalna šteta je nekoliko desetina miliona evra.

Sve to je nateralo njihovu internu službu obezbeđenja i njenog šefa Olivera Visea da grčevito tragaju za mogućim rešenjem, pa je spas pronađen kod firme SDNA koja je ponudila svoj patent - dezoksiribonukleinsku kiselinu kojom obeležava potencijalni plen i markira kradljivce koji ga dotaknu, kao i njihov alat.


- Reč je o premazu koji otkriva lopove jer u dodiru s njim počinju da svetle u mraku prilikom ispitivanja ultravioletnim zracima. Sprej je otporan na sunce, mraz, kišu i plamen, a pri tom ne mogu nikako da speru sa sebe ove izdajničke tragove - kaže menadžer pomenute firme Donald van der Lan.

Kraj pruga su sada postavljeni znaci upozorenja "Pažnja - nevidljivo obeleženo". Cilj je zastrašivanje i odvraćanje drskih lopova.

Upozorenje lopovima

U železničkim radionicama se kablovi i delovi metalnih konstrukcija odnedavno obeležavaju žigovima pre ugrađivanja. U slučaju da se pojave na otpadu, stručnjaci lako otkrivaju odakle su ukradeni, pa i to olakšava potragu za kriminalcima. Sudovi mogu da izreknu i kaznu zatvora do pet godina za krađu koja opasno ugrožava železnički saobraćaj.

Kolaps vozova

 

U martu prošle godine su lopovi pokušali da iseku i odnesu signalni kabl na pruzi kod Kalka, ali su uspeli samo da ga teško oštete. Ishod je bio katastrofalan po Nemačke železnice: 189 vozova je narednih dana kasnilo 2.225 minuta, dok su 53 polaska otkazana, a 61 kompozicija je usmerena na alternativne pravce.

2024 © - Vesti online