Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 11.01.2012.
06:00
Alo A

Grci napuštaju decu zbog krize!

Finansijska kriza je toliko osiromašila brojne porodice u Grčkoj da su one rešile da se odreknu najdragocenijeg od svega - svoje dece!

Foto: Ilusracija

Pre nekoliko nedelja, učiteljica u jednom atinskom vrtiću je kod jednog deteta našla šokantnu poruku:

"Neću doći da pokupim Anu posle posla, jer nemam dovoljno novca da se staram o njoj. Molim vas, dobro se starajte o njoj. Izvinite. Njena majka."
 

Samo tokom poslednja dva meseca, otac Antonije, mladi sveštenik Grčke pravoslavne crkve, koji vodi omladinski centar u siromašnom delu Atine, pronašao je četvoro dece na pragu centra, među kojima i bebu staru svega nekoliko dana. Jednoj humanitarnoj organizaciji se za pomoć obratio par čiji blizanci su bili lečeni u bolnici zbog neuhranjenosti, jer majka nema mleka da ih doji, a nemaju ni novca da im kupuju hranu. Ovakve priče su postale svakodnevica u zemlji koja je na ivici bankrota.

Do sada su Grci ovakve priče slušali samo iz zemalja trećeg sveta. Dvogodišnja Nataša je jedno od dece koje odgaja otac Antonije. Nju je majka u centar za mlade donela pre nekoliko nedelja:
 

"Ona je došla i rekla da je nezaposlena i da nema gde da živi. Pre nego što smo joj i ponudili pomoć, nestala je i ostavila Natašu kod nas. Tokom prošle godine, na stotine roditelja je kontaktiralo s nama jer žele da ostave svoju decu kod nas. Oni nam veruju. Svi kažu da nemaju novca za hranu ili da nemaju gde da žive. I ranije je bilo siromašnih, ali roditelji sada prvi put napuštaju svoju decu", kaže otac Antonije.
 

Marija je jedna od samohranih majki koja je morala da ostavi ćerku Anastasiju (8), jer je više od godinu dana bez posla:
 

"Svako veče plačem. Ali šta mogu. Srce me boli, ali nisam imala izbora", rekla je Marija. Danas, Marija radi kao konobarica, zarađuje 20 evra na dan. Jednom mesečno viđa ćerku i nada se da će kriza brzo proći da bi je odvela kući. O Anastasiji i drugoj napuštenoj deci brine humanitarna organizacija "SOS dečje selo“.

Sve više samoubistava


Usled krize i siromaštva, u Grčkoj je došlo i do epidemije samoubistava. Prema podacima Ministarstva zdravlja, broj samoubistava se povećao za 40 odsto između januara i maja 2011. Grčka je pre krize imala jednu od najnižih stopa samoubistava u Evropi od 2,8 na 100.000 stanovnika. Porast samoubistava je zabeležen uprkos tome što Crkva odbija da sahrani samoubice u skladu s običajima. Nezaposlenost je oko 20 odsto, a na hiljade mladih je sreću potražilo u emigraciji.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2012. 06:13
Тужно.
Sreda 11.01.2012. 07:40
Ništa ne opravdava ostavljanje dece, pa ni nedostatak novca. uvek može skromnije, ali sa ljubavlju i pažnjom . To ne košta.
Sreda 11.01.2012. 07:56
Ovo je strasno tuzno,bas me potreslo...Grci su nama oduvek drag i prijateljski pa jos i pravoslavni narod..Apelujem na vlasti da na svaki nacin pomognemo hranom iz drzavnih rezervi ugrozene porodice u Grckoj,koliko mozemo,jer nismo ni mi nesto bolji...Braca se ne smeju zaboraviti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online