Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 12.01.2012.
13:00
Vesti A

Imigranti smrde i guraju se u redovima?!

"Imigrante treba učiti kako da koriste dezodoranse i čekaju u redu, a da se ne guraju", sugeriše australijska federalna opozicija u seriji napada na državnu multikulturalnu politiku. Uz to, poslodavci koji angažuju doseljenike s vizom 457 za školovane i kvalifikovane radnike "trebalo bi da organizuju obuku iz kulture", tvrdi Teresa Gambaro za novi broj "Australijena".

U razgovoru za ovaj dnevnik, gospođa Gambaro kazala je da je brine da se novi doseljenici s radnim vizama ne integrišu u društvo zato što Australija propušta da ih uči temama iz kulture vezanim za zdravlje, higijenu i način života.


- Ne pokušavajući da zvučim uvredljivo, govorimo o higijeni i o tome šta su prihvatljive norme u ovoj zemlji gde radite blizu drugih radnika - rekla je Gambarova.

Uvrede: Teresa Gambaro


 

"Učenje normi u Australiji" podrazumeva, po gospođi Gambaro, lekcije o "upotrebi dezodoransa i pristojnom čekanju u redu". Ona se slaže da pojedini njeni komentari mogu biti okarakterisani kao kontroverzni.


Članica Parlamenta je dodala da su i Australijanci ponekad odgovorni što ne koriste dezodorans pre ulaska u javni prevoz.


Gambarova kaže da, iako njeni komentari mogu da naljute pojedince, imigranti treba da budu informisani o svojim pravima i kako da unaprede šanse da dobiju posao.

Pomenuta izjava naširoko je istog jutra publikovana u Australiji. Oglasili su se i laburisti izlažući podsmehu poziv koalicije za uvođenje časova higijene za nove doseljenike. Tako je Marija Vamvakinu, koja predsedava parlamentarnoj raspravi o multikulturalizmu, nazvala izjave predstavnika koalicije "smešnim".


- Kada kulturne norme svodite na higijenu, već vidim komičare koji od toga prave štos. Naš komitet primio je brojne predloge koji preporučuju obuku iz kulture za buduće radnike i poslodavce. Komitet će tražiti praktičan i smislen način da obuhvati stvarna pitanja položaja novih doseljenika na radnom mestu, posebno u vezi s engleskim jezikom i razumevanjem zahteva radnog mesta - kazala je ona.

Napadnuti i u "novom svetu": Imigranti u Australiji


 

Borac za prava izbeglica iz Šri Lanke Rameš Fernandes kaže da bi prisiljavanje imigranata da uče o australijskim običajima korišćenja dezodoransa i mirnog čekanja u redovima "predstavlja tretman kao da su majmuni".


Fernandes, koji je došao u Australiju brodom 2011. godine, ističe da predlog nije razuman.


- Postoji običan tretmana doseljenika u Parlamentu na uvredljiv način. To je jedna vrsta pogrešnog pogleda na doseljenička pitanja. Postoje opšte stvari koje svi znamo. Oni ne dolaze iz zoološkog vrta, a ovakav odnos deluje kao da su majmuni.

 

Uvredljiv plan opozicije

 

Marijen Diki, poddekan Programa zakona o doseljavanju na Australijskom nacionalnom univerzitetu, rekla je da je plan opozicije "uvredljiv", posebno kad se ima u vidu da su roditelji gospođe Gambaro imigranti iz Italije.


- Svaki doseljenik ima problema i bori se protiv diskriminacije i italijanska zajednica je u nekom vremenu bila na čelu bitke protiv takvih optužbi. Ovo je komičan predlog. Nema načina za nju (gospođu Gambaro) da odredi da li je imigrant osoba u autobusu koja je koristila ili nije koristila dezodorans. Ono što je rekla zaista je uvreda.

 

Smešno društvo

 

Lider glavnog imigrantskog organa u Australiji odbacio je komentar Terese Gambaro kao izjavu za koju nema mesta u modernom društvu.


- Ona je istog porekla kao i ja. Dok smo odrastali zvali su nas prljavi vog - kazao je Pino Miljorino, predsednik Federacije veća etničkih zajednica.


Ovakav komentar, rekao je on, čini da Australije izgleda kao smešno društvo u očima međunarodne zajednice i nanosi štetu naporima poslodavaca da popune radna mesta privlačenjem radnika iz inostranstva.


- Nisu ovo više šezdesete godine, privremeni doseljenici stižu s univerzitetskim diplomama. Reći nekome da smrdi je smešno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.01.2012. 13:54
potpuno je u pravu
Četvrtak 12.01.2012. 16:15
imigranti....ajmo skakanje u more i kupanje da ne "smrdite",,,,tamo je sad letoooo, milina ....madam Tereza,,,ne zaboravi da ovi "smrdljivi imigranti" su svi ispod 40.g.starosti i da ce vasem ostarelom drustvu zaradjivati penzije.
Četvrtak 12.01.2012. 17:42
Svi znamo da su u AUSTRALIJU PAR VEKOVA DOVOZENI NAJGORI KRIMINALCIIZ EVROPE,TAKO JE NASELILI...KAO I DA SU MIRAN DOMORODACKI NAROD ABORDZINA SKORO ISTREBILI....NO COMENT!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online