Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.01.2012.
05:29
Beta A

U Češkoj osuđeni roditelji koji decu nisu vodili napolje

Otac dva dečaka iz Praga osuđen je na osam godina zatvora a njihova majka na tri godine uslovno, uz obavezno psihijatrijsko lečenje, zato što svoje sinove nisu uopšte izvodili iz stana, niti su vlastima i lekarima prijavili njihovo rođenje.

Foto - arhiva: Roditelji skrivali dvojicu sinova od sveta
 

Jedan dečak je star godinu dana, a drugi dve godine. Za njihov slučaj policija je saznala sasvim slučajno prošle godine, kada je nazvala njihova majka, tvrdeći da joj muž preti kako će je ubiti.


Potom je utvrđeno da su deca ovog bračnog para živela gola i bosa, da nisu imala igračke i da nikada nisu izašla iz kuće. Vest o takvom otkriću usred Praga u 21. veku, prošle jeseni je šokirala javnost Češke.


Deca su oduzeta roditeljima još u proleće, a na staranje ih je dobila porodica njihovog oca - stric, deda i baba - koja se već godinama brinu i o prvom detetu tog bračnog para. Radi se o tinejdžerki koja se za razliku od mlađe braće rodila u bolnici i dobila krštenicu.


Čim su sinovi otkriveni, 36-godišnji Martin K. i njegova supruga Hana prestali su potpuno da se interesuju za njih.


"Roditelji su počinili zločin zlostavljanja deteta, time što ih nisu dovoljno hranili, nisu ih oblačili, sakrili su da postoje i izolovali su ih od okolnog sveta", rekao je danas sudija Kamil Kidalka, čitajući obrazloženje presude.


"Nije moguce izolovati decu zato što je svet oko njih zao, kako je govorio otac", objasnio je sudija.


Tokom suđenja izašlo je na videlo da su Martin i Hana K. živeli alternativnim stilom, po ugledu na razne sekte.


"Nismo želeli da povredimo našu decu. Možda smo čudaci, ali mi smo pristojni ljudi koji nemaju dugove i sve plaćaju," kazao je otac dečaka koji je zarađivao za život porodice u radionici svog oca.


"Decu nismo oblačili zato što se deca znoje i odeća im je stalno mokra. Ovako samo sa pelenama su bili stalno suvi. Ustanovili smo da nam kućni aparati nisu potrebni te smo nešto prodali a ostalo bacili. Mašina za veš je bila moja supruga, prala je i iskuvavala platnene pelene", kazao je Martin K, koji je lično pomagao pri oba ženina porođaja.


Roditelji nisu želeli da prijave dečake pored ostalog zato što su se plašili da će lekari tražiti da se ona vakcinišu - što je u Češkoj obavezno - i da će morati da idu u školu.


Stariji dečak se, prema Martinovim rečima, rodio samo zato što nisu bili delotvorni drevni kineski recepti protiv začeća, prema kojima žena treba da uvrće dojke dva puta dnevno.


Za sledeće dete, rekao je Martin, on i žena su se odlučili upravo zato da prvi sin u stanu ne bi odrastao sam.


Veštaci i lekari veruju da će dečaci kod strica i babe i dede uspeti da nadoknade zaostajanje u fizičkom razvoju ali nije izvesno kako će izaći na kraj sa narušenim emocijama i psihičkim razvojem.


"Osim plača, deca nisu pokazivala nikakve emocije a stariji nije govorio", rekla je danas državna tužiteljka.


Veštaci su naveli da se kod oba dečaka razvio klasični sindrom deprivacije. Presuda još nije pravosnažna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online