Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.12.2011.
14:09
Vestionline, Srna A

Mercedes ne sarađuje sa korumpiranim Kosovom

Ministar za ekonomski razvoj samoproglašene države Kosovo Besim Bećaj imaće privilegiju da bude poslednji član kosovske vlade koji će dobiti službeni "mercedes", pošto je proizvođač luksuznih limuzina saopštio da ne želi da sarađuje sa vlastima u Prištini zbog ogromne korupcije, objavio je prištinski list "Zeri".

Mercedes ne bi da prlja svoje ime

Nemački gigant Mercedes odlučio je da svoja vozila od početka sledeće godine ne prodaje kosovskoj vladi, jer je prema podacima organizacije "Transparensi internešnel" Kosovo među zemljama sa najvišom stepenom korupcije u svetu.

"Zeri", pozivajući se na navode lista "Glas", prenosi da ovlašćeni saloni Mercedesovih vozila neće moći da prodaju automobile vladi u Prištni čak ni ukoliko ona raspiše javni tender za kupovinu ovih vozila. Jedina mogućnost da kosovski političari dođu do "mercedesa" je da pregovaraju direktno sa predstavnicima kompanije iz centrale u Štutgartu.

Pošto se objavi javni tender na Kosovu, predstavnici Tačijeve vlade moraju da pošalju zahtev u centralu Mercedesa, gde će biti određen predstavnik kompanije koji će se baviti prodajom vozila. Jedan od najcenjenijih proizvođača automobila na svetu na ovaj način želi da zaštiti svoje ime od mogućih skandala koji mogu nastati usled korupcije.

Merkelova skida etiketu sa Nemačke

Odluka Mercedesa usledila je nedelju dana pošto je Nemačka uvela embargo na izvoz oružja na Kosovo zbog istrage o korupciji.

Dušan Janjić kaže da ovakvi potezi nemaju veze sa pregovorima Beograda i Prištine, nego sa pozicioniranjem Nemačke u Evropi i na Balkanu. On podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom nedavne posete Prištini skrenula pažnju Hašimu Tačiju na to da se od Prištine očekuje da pooštri borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ocenio da je "ovo samo jedna koordinisana akcija koja podržava tu političku poruku".

"To ima veze i sa predstojećim izborima u Nemačkoj i pokušajem Merkelove da se predstavi kao 'gvozdena lejdi' ne samo za Nemačku, nego i za Evropu. Ona hoće da prikaže da Nemačka brani svoj interes i da pomaže vladavini prava i na Kosovu", rekao je Janjić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić smatra da ovakvi potezi predstavljaju pritisak na Prištinu, kojim Nemačka želi da se distancira od optužbi da je nekritična prema vlastima u Prištini.

"Nemačka se našla u situaciji sponzora Kosovske nezavisnosti, a blokiranjem kandidature Srbije, našla se na veoma eksponiranom mestu. U ovom trenutku za vlasti u Nemačkoj je jako bitno da ne budu optužene za pristrasnost i čini mi se da ovakvim treniranjem strogoće prema korupciji i vlastima u Prištini, nastoji da pokaže nepristrasnost Nemačke", rekao je Simić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 14:13
Jos samo da se nato fasisti povuku sa Kosova i Metohije i sve ce biti dobro!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online