Sreda 28.12.2011.
14:09
Vestionline, Srna

Mercedes ne sarađuje sa korumpiranim Kosovom

Mercedes ne bi da prlja svoje ime

Nemački gigant Mercedes odlučio je da svoja vozila od početka sledeće godine ne prodaje kosovskoj vladi, jer je prema podacima organizacije "Transparensi internešnel" Kosovo među zemljama sa najvišom stepenom korupcije u svetu.

"Zeri", pozivajući se na navode lista "Glas", prenosi da ovlašćeni saloni Mercedesovih vozila neće moći da prodaju automobile vladi u Prištni čak ni ukoliko ona raspiše javni tender za kupovinu ovih vozila. Jedina mogućnost da kosovski političari dođu do "mercedesa" je da pregovaraju direktno sa predstavnicima kompanije iz centrale u Štutgartu.

Pošto se objavi javni tender na Kosovu, predstavnici Tačijeve vlade moraju da pošalju zahtev u centralu Mercedesa, gde će biti određen predstavnik kompanije koji će se baviti prodajom vozila. Jedan od najcenjenijih proizvođača automobila na svetu na ovaj način želi da zaštiti svoje ime od mogućih skandala koji mogu nastati usled korupcije.

Merkelova skida etiketu sa Nemačke

Odluka Mercedesa usledila je nedelju dana pošto je Nemačka uvela embargo na izvoz oružja na Kosovo zbog istrage o korupciji.

Dušan Janjić kaže da ovakvi potezi nemaju veze sa pregovorima Beograda i Prištine, nego sa pozicioniranjem Nemačke u Evropi i na Balkanu. On podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom nedavne posete Prištini skrenula pažnju Hašimu Tačiju na to da se od Prištine očekuje da pooštri borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i ocenio da je "ovo samo jedna koordinisana akcija koja podržava tu političku poruku".

"To ima veze i sa predstojećim izborima u Nemačkoj i pokušajem Merkelove da se predstavi kao 'gvozdena lejdi' ne samo za Nemačku, nego i za Evropu. Ona hoće da prikaže da Nemačka brani svoj interes i da pomaže vladavini prava i na Kosovu", rekao je Janjić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić smatra da ovakvi potezi predstavljaju pritisak na Prištinu, kojim Nemačka želi da se distancira od optužbi da je nekritična prema vlastima u Prištini.

"Nemačka se našla u situaciji sponzora Kosovske nezavisnosti, a blokiranjem kandidature Srbije, našla se na veoma eksponiranom mestu. U ovom trenutku za vlasti u Nemačkoj je jako bitno da ne budu optužene za pristrasnost i čini mi se da ovakvim treniranjem strogoće prema korupciji i vlastima u Prištini, nastoji da pokaže nepristrasnost Nemačke", rekao je Simić.

2024 © - Vesti online