Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2011.
02:00
Vesti A

Braća Saman nišanila Mekgerka tri puta?

U januaru, pred Centralnim lokalnim sudom u Sidneju, vodiće se dva, za sada, odvojena procesa koja povezuje jedna osoba. Reč je o pokojnom biznismenu Majklu Mekgerku, čije ubistvo predstavlja jednu od najdramatičnijih kriminalističkih priča iz stvarnosti velikog grada.

Za njegovu likvidaciju je već optuženo pet osoba - tajkun Ron Medić, bivši bokserski šampion Laki Gatelari, bivši bosanski vojnik Senad Kaminić, zatim Haišam Safetli i Kristijan Estefan - a u pripremi je i optužnica protiv braće Saman, Ahmada (30) i Nizara iz jugozapadnog predgrađa Brindželi.


Majkl Mekgerk, škotski emigrant, bio je kontroverzna ličnost s nizom neobičnih poslovnih poduhvata. Za njega "Sidnej morning herald" piše da je živeo život "idealne žrtve" za romane Agate Kristi. U "Dejli telegrafu" ovog vikenda pojavio se

"Hoću da nestane"


Policija navodi da je Safetliju (46) rečeno da ubije Mekgerka na sastanku s Lakijem Gatelarijem u njegovoj kući u Čiping Nortonu.
- Hoću da nestane. Hoću da ti to uradiš. Ti si ga do sada pratio, znaš ga, treba da to obaviš po svaku cenu - rečeno je navodno Safetliju, koji je bio generalni direktor knjigovodstvene firme iz Pimbla.

zanimljiv članak koji nastoji da spoji delove zločina u celinu. Prema tekstu, Mekgerk je znao da mu je glava ucenjena.


"Za iznuđivača, uterivača dugova i prevaranta koji je stvorio brojne neprijatelje, to nije bilo neobično", navodi dnevnik. Čak je i svom najboljem prijatelju govorio da se boji da "neko pokušava da mu oduzme život".


Ono što nije znao jeste koliko puta su neprijatelji stvarno i pokušali da ga ubiju. Prošle nedelje, policija je na sudu navela da je pokojni stanovnik Mosmana izbegao smrt sredinom 2009. kada su unajmljene ubice čak tri puta odustajale od izvođenja morbidnog zadatka. Policija inače veruje da je mesecima pre zločina, septembra 2009, svaki njegov pokret bio praćen. Većinu nadzora, tvrdi se, obavili su braća Ahmad i Nizar Saman, na zahtev Safetlija.


Prema sudskim dokumentima, Safetli je jednom prilikom, dok su pratili biznismena, rekao Samanovima:


- On zaustavlja automobil svakog dana ispred svoje kuće i nekoliko minuta ga parkira. To je mesto gde posao treba obaviti.


U dokumentima stoji da je Mekgerka trebalo usmrtiti kod kuće, kada su mu deca

Tri puta sačuvao glavu


U slučaju Saman, dva brata su pokušala da ubiju Mekgerka u njegovoj kući u Kremornu 30. juna 2009. Ahmad je, tvrdi se, došao pred Mekgerkova vrata, dok je Nizar čekao u kolima. Ali, Ahmad se navodno uplašio i vratio u kola ne ugrozivši Mekgerka.
Devet dana kasnije, Ahmad se navodno vratio pred kuću, u kolima registrovanim na svoju majku. Sedeo je toliko dugo pred kućom da je Mekgerk postao sumnjičav i izašao da vidi šta se dešava.
Policija navodi da se Ahmad pred kuću vratio i treći put, i razgovarao sa Safetlijem gde da zapali svoj auto nakon ubistva.
Policija takođe navodi da je Safetli kasnije preneo braći, inače Kuvajćanima poreklom, da odustaju od plana ubistva u Mosmanu, već da pokušaju tokom Mekgerkovog odmora na skijanju u julu.
Samo zbog kašnjenja u planiranju, policija navodi, braća nisu likvidirala biznismena.

prisutna, ili na odmoru (tokom skijanja u Tredbu). Biznismen je čak praćen i tokom odlaska u policijsku stanicu gde je išao po nalogu suda, zbog optužbi za podmetanje požara.


Jedan od optuženih rekao je da bi trebalo razmisliti i o tome da je "Škot sklon kokainu, pa da mu poture drogu kojom bi se predozirao".


Prošlog utorka, posle hapšenja braće Saman, sudija za prekršaje Džon Favreto izjavio je da bi Medić, koji se nalazi na uslovnoj slobodi, mogao da nosi elektronsku narukvicu u narednih pet godina. Ovim je naznačio da će proces biti dug i spor.
Istog dana, tokom paralelnog saslušanja, saopšteno je da je Samanove unajmio Safetli. Pred sudom, njegov advokat Denis Miralis kazao je da je Safetli pomagao policiji, pružajući joj informaciju koja je dovela do hapšenja braće.


- Bez pomoći mog klijenta, ti ljudi nikad ne bi bili uhapšeni i optuženi - kazao je advokat.


Safetli je, kako se navodi, ukazao na Ahmada i Nizara na fotografijama koje mu je policija predočila.


Posle neuspešnih pokušaja ubistva (za koje će odgovarati braća Saman), tvrdi se, Safetli je zaključio da nema drugog izbora već da sam "odradi posao". Tada je pozvao 21-godišnjeg Estefana da mu pomogne. Policija navodi da su Safetli i Estefan bili zajedno u kolima kada je ispaljen smrtonosni hitac. Još se, međutim, ne zna ko je od njih dvojice pucao.


Policija navodi i da je Safetli platio do 80.000 dolara za kupovinu osam komada vatrenog oružja, među kojima tri pištolja, četiri puške i jedan automatski revolver.
 

Racija u Čiping Nortonu


Građevinar Ahmad Saman i njegov brat Nizar uhapšeni su 14 meseci pošto su iza rešetaka smešteni članovi prve grupe - Gatelari, Safetli, Estefan i Kaminić (koji je odlučio da svedoči u korist optužnice). Njihovo hapšenje izvedeno je u dramatičnim okolnostima, u iznenadnoj raciji na skladište u Čiping Nortonu.


Braća Saman živela su na farmi od 1,4 hektara, zajedno sa roditeljima. Farma inače nije daleko od luksuznog rezidencijalnog naselja Kelvin Park, sa 200 kuća, koje je Medić sa bratom Rojem gradio pre više od deset godina. Ovo je jedno od više preduzimačkih naselja na zapadu Sidneja od kojih je Medić izgradio svoje bogatstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online