Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2011.
17:43
Beta A

Vulf: Oprostite mi zbog kredita, neću više

Nemački predsednik Kristijan Vulf zamolio je građane da oproste pola miliona evra privatnog kredita koji je prećutao i da nastave da mu ukazuju poverenje.

Vulf je dao ''časnu reč'' da će svoju službu i dalje obavljati čestito.

''Žao mi je'', rekao je Vulf, političar iz partije demohrišćana, kancelarke Angele Merkel, pred brojnim novinarima, što opoziciju, naravno, nije zadovoljilo, ali je vladajućoj koaliciji dalo priliku da odahne i najavi kraj priče o predsednikovom kreditu za kupovinu kuće.

Žao mi je: Kristijan Vulf
 

''Jasno mi je koliko je iritirajuće delovalo u javnosti privatno finansiranje naše porodične kuće. To sam morao i trebalo je da sprečim. Trebalo je, takođe, da pokrajinskom parlamentu u Donjoj Saksoniji to transparentno iznesem. To nije bilo pošteno i žao mi je. Uvideo sam da nije sve ono što je juristički ispravno i - ispravno'', pročitao je Vulf.

A šta je ovaj najmlađi nemački predsednik - s kojim su se, prvi put u istoriji, u predsednički dvorac pored državnih briga uselile i dečje radosti - učinio da je njegova afera politički obeležila kraj ove godine, a Merkelovoj pretila da ostane bez još jednog predsednika?

Možda ništa - da moćna štampa nije otkrila da je Vulf, pre nego što je postao predsednik, dok je bio šef vlade pokrajine Donje Saksonije, uzeo kredit od žene privrednika Egona Gerkensa, Edit, a to je u jednom odgovoru poslanicima prećutao.

Posle toga su usledila saznanja o luksuznim odmorima u vilama prijatelja-biznismena, donacije za knjigu i slični nejasni događaji i odnosi, koji su naneli štetu ugledu šefa nemačke države, potresli koaliciju kancelara Merkelove i pružili opoziciji dobru priliku da, s pravom, kritikuje i zahteva nova razjašnjenja.


S početkom nove godine, kada će se na dnevnom redu nemačke politike naći mnoge teške teme, priča o Vulfu, njegovom kreditu i sumnjama šta je, zauzvrat, obećavao i činio moćnim priljateljima-biznismenima, iako je on rekao da nikada nije ništa, verovatno će izgubiti na važnosti, ali iza celog slučaja, kao posle oseke, ostaje jedan otpušteni portparol i pitanje složenih, a trajnih i neizbežnih veza između politike, biznisa i novinarstva.

Vulf je, naime, kao konsekvencu celog slučaja otpustio svog portparola, ali ne običnog ''glasnogovornika'', već novinara i čoveka, za koga neki čak tvrde, da je, zapravo, ''stvoritelj'' sadašnjeg nemačkog predsednika.

Razloge zašto je otpustio Olafa Glezekera, predsednik nije naveo, a nemački mediji saznaju da je portparol, izgleda, sam zatražio ostavku.

Vulf se pred kraj sedmice, meseca i godine izvinio zbog kreditne afere - kritičari kažu sa zakašnjenjem, politički partneri o tome govore s olakšanjem, Nemci sa željom da i dalje kao reprezentant stoji na čelu države, a štampa, pišući o Vulfu, ne zaboravlja njegovog otpuštenog portparola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online