Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.12.2011.
04:39
Beta A

Pentagon prizano "grešku" u Pakistanu

Američki general Stiven Klark rekao je da su "veliki nedostatak poverenja" između SAD i Pakistana i nekoliko grešaka u komunikaciji doveli do prošlomesečnih vazdušnih udara NATO, u kojima je ubijeno dvadesetak pakistanskih vojnika.

Sahrana ubijenih pakistanskih vojnika
 

Klark, koji vodi istragu o tom incidentu nedaleko od granice sa Avganistanom, rekao je da su američke snage koristile pogrešne mape i da zbog toga nisu znale položaje pakistanskih graničara, te su vojnicima ukazali na pogrešne ciljeve.

Pakistanska vojska ranije je navela da je obezbedila NATO mape, na kojima se jasno videlo gde se nalaze položaji njenih graničara.

Američki general, koji je zadužen za specijalne operacije vazduhoplovnih snaga, opisao je seriju "gafova", utemeljenih u činjenici da SAD i Pakistan ne veruju jedan drugom dovoljno da bi obezbedili detalje o svojim položajima i vojnim operacijama duž granice.

Kao rezultat, kako je dodao, američki vojnici su u noći između 26. i 27. novembra pomislili da su napadnuti, i, misleći da pakistanske trupe nisu u blizini, odlučili da iz vazduha udare na one za koje su mislili da su ekstremisti.

Pentagon se nije izvinio za tu akciju, što je Pakistan tražio, i nije izvestio pakistanske lidere o rezultatima istrage koji su objavljeni danas.

"Zbog gubitka života i nedostatka odgovarajuće koordinacije između SAD i pakistanskih snaga, što je doprinelo tim gubicima, izražavamo naše najdublje žaljenje", rekao je novinarima portparol Pentagona Džordž Litl.

On je dodao da SAD žele da uče iz grešaka i unesu neophodne ispravke, kako se u budućnosti ne bi ponovili slični incidenti. NATO, Avganistan i Pakistan koriste zajedničke kontrolne granične centre za razmenu informacija i koordinaciju bezbednosnih aktivnosti.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 09:30
Mrtvima, bivsim a i buducim, je sada posle ovog priznanja mnogo lakse.
Petak 23.12.2011. 09:51
Лажу. Овај трик су употребили већ као објашњење историјска тако неуспешно, када су бомбардовали кинеску амбасаду у Београду. И онд су покушали да се извуку рекавши да су мапе старе, али пошто су дебили ухватили су се у сопствену лаж, јер у години из које су мапе на локацији не само да није нила амбасада већ била ливада. Зато Пакистанци, не одустајте од реченог рока да напусте земљу.
Ponedeljak 12.03.2012. 08:21
zlocinci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online