Petak 23.12.2011.
04:39
Beta

Pentagon prizano "grešku" u Pakistanu

Sahrana ubijenih pakistanskih vojnika
 

Klark, koji vodi istragu o tom incidentu nedaleko od granice sa Avganistanom, rekao je da su američke snage koristile pogrešne mape i da zbog toga nisu znale položaje pakistanskih graničara, te su vojnicima ukazali na pogrešne ciljeve.

Pakistanska vojska ranije je navela da je obezbedila NATO mape, na kojima se jasno videlo gde se nalaze položaji njenih graničara.

Američki general, koji je zadužen za specijalne operacije vazduhoplovnih snaga, opisao je seriju "gafova", utemeljenih u činjenici da SAD i Pakistan ne veruju jedan drugom dovoljno da bi obezbedili detalje o svojim položajima i vojnim operacijama duž granice.

Kao rezultat, kako je dodao, američki vojnici su u noći između 26. i 27. novembra pomislili da su napadnuti, i, misleći da pakistanske trupe nisu u blizini, odlučili da iz vazduha udare na one za koje su mislili da su ekstremisti.

Pentagon se nije izvinio za tu akciju, što je Pakistan tražio, i nije izvestio pakistanske lidere o rezultatima istrage koji su objavljeni danas.

"Zbog gubitka života i nedostatka odgovarajuće koordinacije između SAD i pakistanskih snaga, što je doprinelo tim gubicima, izražavamo naše najdublje žaljenje", rekao je novinarima portparol Pentagona Džordž Litl.

On je dodao da SAD žele da uče iz grešaka i unesu neophodne ispravke, kako se u budućnosti ne bi ponovili slični incidenti. NATO, Avganistan i Pakistan koriste zajedničke kontrolne granične centre za razmenu informacija i koordinaciju bezbednosnih aktivnosti.

2024 © - Vesti online