Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.12.2011.
02:13
Vesti A

Okean guta zapadnu obalu Australije?

Zapadna Australija prolazi kroz blagostanje zbog razvoja rudarstva, ali joj ozbiljno preti i klimatska katastrofa. Dok je istok kontinenta prošao kroz prilično kišovitih i hladnih 12 meseci, meteorolozi prognoziraju najtopliju godinu u istoriji Perta (treća zaredom rekordna godina po vrućini).

Od januara do novembra maksimalna dnevna temperatura u glavnom gradu Zapadne Australije dostigla je prosek od 25,3 stepena Celzijusa, za razliku od prethodnog rekorda od 24,9 stepeni, dostignutog samo godinu ranije, navodi Meteorološki biro, a prenosi "Perth Now".

Posledice tornada: Opravka dalekovoda u Pertu prošlog marta
 


Meteorolozi su pre kraja godine sigurni da će ona biti najtoplija od kako mere temperature. Da bi rekord bio ugrožen do kraja decembra, naime, živa u

Nepogode


U Pertu, vrućine prate i obilne kiše, a kao posledica okeana koji je topliji nego obično.

 

Temperatura mora povećana je za poslednjih 50 godina u proseku za jedan stepen, a nivo vode od 1990. viši je između 7,1 i 7,4 milimetra - dvostruko više nego u drugim područjima.


Pert je upravo prošao i kroz jedan od najkišovitijih perioda u istoriji. Samo prošlog ponedeljka, područje je zahvatila oluja kakva se dešava jednom u 100 godina.


Farmeri su takođe zbog nesezonskih kiša izgubili milione useva. Prošlog januara, abnormalno visoka temperatura okeana "izbelela" je Ningalo rif.

termometrima trebalo bi da u proseku bude dnevno ispod 20,7 stepeni. Tako nešto, u ovo doba godine, malo je verovatno da će se dogoditi.


- Imamo zabeležena sva merenja u Pertu za poslednjih 114 godina. I ono što je zanimljivo jeste da, kada saberete sve najviše dnevne temperature tokom godine i izračunate njihov prosek, on je samo četiri puta u istoriji bio iznad 25 stepeni.

Od pomenuta četiri puta, tri su se dogodila u poslednje tri godine. Četvrti je bio 1978 - objašnjava rukovodilac odeljenja za prognoze Nil Benet.


Od jula prošle godine, svakog meseca do sada, u Pertu su temperature bile iznad proseka. Jedini izuzetak bio je prošli mesec.


Benet ističe da rast temperatura koji je počeo sedamdesetih godina i nastavio svake godine, a posebno u poslednjoj deceniji, ide uporedo s klimatskim promenama.

Ovo potvrđuje i direktor državnog Centra za praćenje klimatskih promena, Gilis Hardi. On kaže da je Zapadna Australija "pokusni kunić" globalnih klimatskih poremećaja.


- Temperature rastu zbog promena klime - veli profesor Hardi.

Matursko kupanje srednjoškolaca na plaži Koteslo

Globalno, 2010. godina bila je najtoplija u istoriji, što je dovelo do topljenja pokrivača na Arktiku, u obimu koji ranije nije viđen. Međutim, sve najtoplije godine u nizu zabeležene su od 1998. pa nadalje.


U avgustu, Komisija za klimu pri Federalnoj vladi podnela je izveštaj o posledicama promena na Zapadnu Australiju. Navedeno je da nivo okeana raste uz zapadnu obalu dvostruko brže od svetskog proseka i da "postoje značajni dokazi da klimatske promene utiču na zapažene suše na jugozapadu države".
 

Cena klimatskih promena


- Ukoliko nivo okeana bude uvećan za 1,1 metar, između 20.000 i 30.000 kuća u Zapadnoj Australiji, u vrednosti većoj od osam milijardi dolara, biće poplavljeno.


- Najugroženija će biti naselja Mandura, Banberi i Baselton.


- Povećanjem nivoa okeana voda će pokriti i 9.000 kilometara puteva, 114 kilometara železničkih pruga i do 2.100 poslovnih objekata u vrednosti od skoro 30 milijardi dolara.


- Do 2050. izmene u padavinama i povećanje temperatura mogu dovesti do uništavanja više od 30 odsto poljoprivrednih kultura.


- Do 2070, očekuje se da će Pert biti 70 odsto sušniji, a temperatura biti viša za šest stepeni Celzijusa.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 02:27
Sve je to vec poznato sa klimatskim promenama ! Ipak u ovom clanku je na mene ostavilo utisak MATURSKO KUPANJE !!
Petak 23.12.2011. 09:48
bas su ove devojke simpa;-))) bez bretela i dekoltea i sve isto obucene,,,mega kool.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online