Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 20.12.2011.
01:18
Srna A

Genocid nad Jermenima posvađao Tursku i Francusku

Turska je zapretila Francuskoj da će na međunarodnim sastancima osuđivati kolonijalnu prošlost te zemlje zbog stava Pariza prema ubistvima Jermena u vreme Otomanskog carstva.

Milion i po Jermena nastradalo tokom Otomanskog carstva: Pitanje je kojim terminom se taj zločin naziva

Turska odbacuje termin genocid u opisu ubistava Jermena pre više od 90 godina. Prema pretpostavkama istoričara, oko 1,5 miliona Jermena je ubijeno, a stručnjaci smatraju da je to bio prvi genocid u 20. veku.

Ubistva Jermena Francuska smatra genocidom. Donji dom francuskog parlamenta diskutovaće o predlogu prema kojem će svako ko negira da je masakr nad Jermena bio genocid biti kažnjen godinom dana zatvora i novčano u iznosu od 45.000 evra.

Ovo pitanje preti da naškodi tursko-francuskim odnosima koji su već narušeni protivljenjem francuskog predsednika Nikole Sarkozija članstvu Turske u EU.

Turska je zapretila povlačenjem svog ambasadora iz Francuske u slučaju usvajanja nacrta zakona o negiranju genocida, dok je premijer Redžep Tajip Erdogan rekao da bi Pariz trebalo da istražuje dešavanja u Alžiru i Ruandi.

Francuzi su imali svoje snage u Ruandi 1994. godine, a predsednik te afričke države Pol Kagame optužio je Pariz da je malo učinio na zaustavljanju genocida.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu zapretio je da će Ankara izneti pitanje "francuskog kolonijalizma" i da će "početi da govori o istinama svuda u svetu".

Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da će se šef francuske diplomatije Alen Žipe sutra sastati sa delegacijom turskih parlamentaraca radi razgovora o nacrtu zakona.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 01:21
Zakuvava se , sprema se podela Turske , Sirije , Iraka i stvara se nova drzava u sredini Kurdistan ! Sprema nam se vruce prolece
Utorak 20.12.2011. 01:32
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu zapretio je da će Ankara izneti pitanje "francuskog kolonijalizma" i da će "početi da govori o istinama svuda u svetu". Pa progovorite istinu o zapadnim igrama u Svetu,sto cutite,stari su trgovci Turci. Razbice Ameri i NATO sve islamske zemlje na drzavice, i pokupice sve resurse i rezerve nafte,mozda i podele nesto sa drugim silama da okrenu glavu, Turci ne orite drumove ,pazite sta radite
Utorak 20.12.2011. 02:11
vrana vrani oci ne vadi ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online