Utorak 20.12.2011.
01:18
Srna

Genocid nad Jermenima posvađao Tursku i Francusku

Milion i po Jermena nastradalo tokom Otomanskog carstva: Pitanje je kojim terminom se taj zločin naziva

Turska odbacuje termin genocid u opisu ubistava Jermena pre više od 90 godina. Prema pretpostavkama istoričara, oko 1,5 miliona Jermena je ubijeno, a stručnjaci smatraju da je to bio prvi genocid u 20. veku.

Ubistva Jermena Francuska smatra genocidom. Donji dom francuskog parlamenta diskutovaće o predlogu prema kojem će svako ko negira da je masakr nad Jermena bio genocid biti kažnjen godinom dana zatvora i novčano u iznosu od 45.000 evra.

Ovo pitanje preti da naškodi tursko-francuskim odnosima koji su već narušeni protivljenjem francuskog predsednika Nikole Sarkozija članstvu Turske u EU.

Turska je zapretila povlačenjem svog ambasadora iz Francuske u slučaju usvajanja nacrta zakona o negiranju genocida, dok je premijer Redžep Tajip Erdogan rekao da bi Pariz trebalo da istražuje dešavanja u Alžiru i Ruandi.

Francuzi su imali svoje snage u Ruandi 1994. godine, a predsednik te afričke države Pol Kagame optužio je Pariz da je malo učinio na zaustavljanju genocida.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu zapretio je da će Ankara izneti pitanje "francuskog kolonijalizma" i da će "početi da govori o istinama svuda u svetu".

Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da će se šef francuske diplomatije Alen Žipe sutra sastati sa delegacijom turskih parlamentaraca radi razgovora o nacrtu zakona.

2024 © - Vesti online