Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.12.2011.
00:39
Beta A

Mali rat za aerodrom u Tripoliju

Oružani sukob izbio je sinoć kod aerodroma u Tripoliju, rekli su libijski zvaničnici agenciji AFP, dok kruže oprečne informacije o okolnostima incidenta i identitetu sukobljenih.

Borba za aerodrom kao pre nekoliko meseci

Došlo je do sukoba između revolucionara iz Tripolija i Zintana oko preuzimanja kontrole nad aerodromom. Sukob se vodi u blizini aerodroma koji od avgusta, kada je glavni grad pao u ruke pobunjenika, kontrolišu pobunjenici iz Zintana, rekao je Sami Kamouka, zvaničnik Vojske.

"Prema našim informacijama, ima dva ranjenika, a sukob se vodi pešadijskim oružjem i protivavionskim topovima", rekao je on.

Ali, jedan pripadnik brigade iz Zintana koji je na kontrolnom punktu na putu do aerodroma, tvrdi da u sukobu ne učestvuju snage pobunjenika iz Tripolija, nego pripadnici Vojske.

On je rekao da je vojska danas pokušala da silom preuzme kontrolni punkt boraca iz Zintana kod aerodroma, da je ranila dvojicu, a dvojicu zarobila.

Reporter agencije AFP javlja su borci iz Zintana sinoć na putu za aerodrom postavili još dva kontrolna punkta, sa desetinama teško naoružanih ljudi i bornim kolima.

Komandant Zintana pregovara sa ministrom odbrane Osamom al Žueilijem o oslobađanju dvojice zarobljenih.

Prema izveštajima agencije AP, celodnevni okršaj kod aerodroma u Tripoliju izazvan je jutrošnjim atentatom na glavnog komandanta libijske vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske, general Kalifa Hifter nije ranjen u dva jutrošnja uzastopna oružana napada na njegovo vozilo i pratnju u Tripoliju, saopštila je vojska. Meta oružanog napada nešto kasnije u Tripoliju bila je i jedna od najvećih libijskih vojna baza.

Vojska kaže da je artiljerijski gađala položaje neidentfikovanih napadača, javila je agencija AP.

Veruje se da su napadači pripadnici jedne od grupa koje su učestvovale u svrgavanju prethodne vlasti pukovnika Moamara el Gadafija, a sada su se pobunile i protiv nove vlasti.

Vojska pretpostavlja da su to pobunjenici iz Zintana, planinskog grada na zapadu Libije, a okršaji u Tripoliju ukazuju na nejedinstvo posle prevrata u toj zemlji, tumači agencija AP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 00:48
Što se tiče budućnosti samih Libijaca, nju će morati da kreiraju sami. Da li će se plemena sukobljavati ili sesti za jedan sto i dogovoriti se kako da uzimaju pare, zavisi od njih samih. Gadafi, koji je imao neograničenu moć, propustio je priliku da učini nešto više od stvaranja privida neke socijalne jednakosti i stvaranja armije lezilebovića koji ne umeju ni dva šrafa da odvrnu. Čuvena je anegdota da je tokom nekog veselog mitinga, na pitanje nekog mamlaza iz publike zbog čega su im potrebni stranci, jednostavno polomio mikrofon i upitao ko od prisutnih ume da ga popravi. Pošto nije dobio odgovor, objasnio je: „Eto, zato su nam potrebni stranci."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online