Nedelja 11.12.2011.
00:39
Beta

Mali rat za aerodrom u Tripoliju

Borba za aerodrom kao pre nekoliko meseci

Došlo je do sukoba između revolucionara iz Tripolija i Zintana oko preuzimanja kontrole nad aerodromom. Sukob se vodi u blizini aerodroma koji od avgusta, kada je glavni grad pao u ruke pobunjenika, kontrolišu pobunjenici iz Zintana, rekao je Sami Kamouka, zvaničnik Vojske.

"Prema našim informacijama, ima dva ranjenika, a sukob se vodi pešadijskim oružjem i protivavionskim topovima", rekao je on.

Ali, jedan pripadnik brigade iz Zintana koji je na kontrolnom punktu na putu do aerodroma, tvrdi da u sukobu ne učestvuju snage pobunjenika iz Tripolija, nego pripadnici Vojske.

On je rekao da je vojska danas pokušala da silom preuzme kontrolni punkt boraca iz Zintana kod aerodroma, da je ranila dvojicu, a dvojicu zarobila.

Reporter agencije AFP javlja su borci iz Zintana sinoć na putu za aerodrom postavili još dva kontrolna punkta, sa desetinama teško naoružanih ljudi i bornim kolima.

Komandant Zintana pregovara sa ministrom odbrane Osamom al Žueilijem o oslobađanju dvojice zarobljenih.

Prema izveštajima agencije AP, celodnevni okršaj kod aerodroma u Tripoliju izazvan je jutrošnjim atentatom na glavnog komandanta libijske vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske, general Kalifa Hifter nije ranjen u dva jutrošnja uzastopna oružana napada na njegovo vozilo i pratnju u Tripoliju, saopštila je vojska. Meta oružanog napada nešto kasnije u Tripoliju bila je i jedna od najvećih libijskih vojna baza.

Vojska kaže da je artiljerijski gađala položaje neidentfikovanih napadača, javila je agencija AP.

Veruje se da su napadači pripadnici jedne od grupa koje su učestvovale u svrgavanju prethodne vlasti pukovnika Moamara el Gadafija, a sada su se pobunile i protiv nove vlasti.

Vojska pretpostavlja da su to pobunjenici iz Zintana, planinskog grada na zapadu Libije, a okršaji u Tripoliju ukazuju na nejedinstvo posle prevrata u toj zemlji, tumači agencija AP.

2024 © - Vesti online