Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.12.2011.
13:43
N. Jokić - Vesti A

Prevare u EU (3): Potkupljivi evropski poslanici

Početkom godine britanska štampa objavila je šokantnu reportažu trojice novinara koji su se predstavljali kao lobisti. Poslali su poruke i u njima ponudili mito svakome od poslanika Evropskog parlamenta i odmah dobili 40 pozitivnih odgovora. Snimili su skrivenom kamerom pet poslanika koji su pristali da za 100.000 evra svakome glasaju onako kako su lobisti od njih tražili.

Potkupljiv: Zoran Taler

Među tom petoricom bila su i dvojica bivših šefova diplomatija: Slovenac Zoran Taler, kao i njegov austrijski kolega.

Rumunski i španski poslanik, snimljeni kako dogovaraju primanje mita još uvek zasedaju i glasaju u EP.

Kako takav parlament može nešto da učini u borbi protiv kriminala i kako takva EU može da funkcioniše, pitaju se mnogi.

Sonja Alfano

- To je zaista potpuno neprihvatljivo. Iz svega toga proizilazi da u Evropskom parlamentu postoji atmosfera u kojoj korupcija prolazi bez posledica i može da se zamisli koliki su pritisci i kolika je korupcija pošto se takva situacija toleriše - kaže naša sagovornica Sonja Alfano, italijanska poslanica i izvestilac na temu "EU i organizovani kriminal".

Takozvani strukturalni ili pretprijemni fondovi Evropske unije najprimamljiviji su za mafije. EU je odlučila da za period od 2007. do 2013. godine u budžet za te fondove, namenjen najsiromašnijim zemljama, odvoji 347 milijardi evra koji se raspoređuju državnim, regionalnim i lokalnim vlastima država članica.

"Isparile" pare

 

Zna se da je 2008. godine na nikada nerazjašnjen način "isparilo" 11 odsto para iz pristupnih fondova, a nije poznata ni sudbina 1,3 milijarde iz budžeta za tu godinu.

Izveštaj OLAF-a (Evropskog biroa za borbu protiv prevara) za 2010. godinu pokazao je da pronevere evropskih fondova samo u italijanskoj regiji Kalabrija iznose 6,54 odsto ukupnih pronevera u EU iako, po broju žitelja ovaj delić Evrope naseljava samo 0,4 odsto stanovništva Unije. Na spisku OLAFA-a su i Grčka, Španija, Bugarska i Slovačka.

Države varaju

 

Nemačka poslanica Ingeborg Gresle, članica odbora za budžetsku kontrolu EP, ne skriva bes kada tvrdi: "Imamo države članice koje smišljeno i aktivno blokiraju istrage OLAFA-a, koje ne pokazuju ni najmanje volje da sve prevare i pronevere budu otkrivene i da se nešto zaista preduzme protiv toga" i pri tom dodaje da "93 odsto informacija koje OLAF prikupi (o prevarama) završe u kanti za đubre".


Brojne pronevere "pojele" su subvencije iz Specijalnog pristupnog programa za poljoprivredu i razvoj zemljoradnje (SAPARD), namenjenog istočnoevropskim zemljama radi njihove pripreme za prijem u EU. Trebalo je da ih privikne na strogu i u suštini "plansku" agrarnu politiku Unije, ali OLAF kasnije izveštava o mnoštvu "mućki" i plasmana tih para u sumnjive svrhe.

Prevare u EU

 

- Mafije moćnije od država?

- Mafija pljačka evropski budžet

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 14:32
Ма не могу веровати ха,ха,ха! Ово је лепа вест за трежњење опијенима ЕУ,онима који причају бајке о европској култури,нашем примитивизму...и верују оним нарученим анкетама о корупцији на Балкану!Зато ''наши'' и журе у ЕУ да им као инструктори покажу,како се то ради а да остану ''поштени''!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online