Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.12.2011.
17:59
B. Božin - Vesti A

Nemački rijaliti: Batinama "uteruju" gledanost

Nemačka televizija RTL je posle sedam godina i 145 emisija rešila da obustavi snimanje i emitovanje serijala "Super neni" ("Super dadilja") zbog brutalnih scena, a jedna od junakinja koja je pred kamerama zlostavljala svoje troje dece poslata je na psihijatrijsko lečenje

Ova vest je obradovala ne samo institucije koji vode brigu o deci i omladini, nego i sve one koji se pitaju koliko televizija još može nisko da padne u borbi za profit i gledanost.

Super dadilja: Katarina Zalfrank

Prvih godina su konflikti između roditelja i dece, koje je rešavala "super dadilja" Katarina Zalfrank, diplomirani pedagog, bili zanimljiva novina.

Emisija je dostigla šest miliona gledalaca po emisiji i vrh popularnosti u udarnom večernjem terminu.


U nameri da održe "Super neni", TV bosovi su zahtevali sve brutalnije priče.

Tako je izvesna Melani tri godine odbijala da razgovara sa svojim 11-godišnjim pastorkom Janom, nazivajući ga "greškom prirode".

Majka šestogodišnje Lene otvoreno izjavila kako "mrzi rođeno dete i kako bi mogla bi da ga tresne o zid".

Četrnaestogodišnji Patrik pred kamerama se požalio da ga rođena majka ne voli i da se oseća odbačenim.

Soraja (dole desno) i njeni mališani

U oktobru ove godine samohrana majka Soraja pred kamerama je neprekidno tukla svoje troje dece, tako da se gledaocima srce cepalo od tuge, ali niko od televizijskog tima, pa čak ni sama dadilja nisu pokušali da zaštite mališane.

Posle toga, deca su bila oduzeta 25-godišnjoj majci koja je upućena na psihijatrijsko lečenje.


Gorak utisak koji je ostao više ništa nije moglo da popravi, pa je produkcijska kuća najavila kraj serijala.

Po verziji "Špigla", Katarina Zalfrank je prva otkazala saradnju. U pismu upućenom RTL-u ona je zamerila redakciji što je "njene pedagoške sadržaje gurnula u drugi plan".

Usput je kritikovala "razvoj medijskih tržišta koja idu do toga da insceniraju stvarnost, odnosno da sami radikalizuju situacije".


- Potvrdilo se ono što već godinama kritikujemo - izjavio je Hajnc Hilgers, predsednik Saveza za zaštitu dece. - Od prve emisije "Super neni" 2004. godine žestoko smo se izjašnjavali protiv nedostojnog predstavljanja dece pred kamerama.


Oni su u dva navrata tužili RTL, koji je morao da plati kaznu od 30.000 evra.
 

Katarina sa buntovnikom Patrikom

Koliku odgovornost je u svemu imala "super" dadilja, koja se sada ograđuje od metoda producenata, posvedočile su Dženifer i njena majka Rozvita, koje su optužile RTL i Katarinu Zalfrank da su im ruinirali porodicu.

Dženifer je navela da je Katarina od nje tražila da provocira brata sve dok ovaj nije postao agresivan i skoro joj slomio nos, kao i da su joj otrovali omiljenog psa kako bi proizveli dramatične reakcije. Psihoteror je nastavljen i kada je Dženifer dobila bebu i kada je RTL tražio nastavak snimanja, iako majka i kćerka to nisu želele.


Za svu tu torturu porodica je dobila 2.000 evra, od kojih su 900 morali da plate za struju koju je za 14 dana trošio televizijski tim, kao i za slomljena vrata u jednoj insceniranoj svađi. Odustajanje od snimanja nije dolazilo u obzir jer su po ugovoru morali da plate odštetu od 15.000 evra!


Ova komercijalna stanica se branila tezom da prikazuje realnost u nemačkim porodicama. Šta je stvarnost, a šta fikcija, pitaju se sve zbunjeniji gledaoci, koji bi još hteli da veruju televiziji. Njima je sve teže da se snađu u moru rijaliti programa.


Ispostavilo se da su emisije "Dvoje kod Kalvasove", "Sudija Barbara Saleš" "Razmena žena", "Rah-Tester restorana", "Komesari na zadatku" samo lažiranje stvarnosti.

To je verovatno tema kojom će neko morati da se ozbiljno pozabavi, a dok se to ne desi, gledaoci će i dalje biti kao junak filma "Trumanov šou" žrtve velike obmane koja se zove televizija.

Seljak traži muža

 

Kandidatkinja emisije "Teško zaljubljen" na televiziji SAT 1 Sara H. požalila se da su je reditelji nagovorili da odglumi scene u kojima ima seksualne fantazije sa lutkom Barbi, posle čega je postala predmet podsmeha u svom selu. U najnovijem serijalu "Seljak traži ženu" (nemačka varijanta emisije "Domaćine, oženi se!") reditelji su čak našli jednog ruralnog geja koji umesto žene traži muža!

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 20:15
Svaki rialiti šou ima projektovanu gledanost i ciljnu grupu, zapravo, producenti računaju na ljudsku zatucanost, jer kako drugačije objasniti enormnu gledanost svakojakih stvarnih bljuvotina na tv gde se bukvalno poručuje da sve u životu ima cenu, a ništa vrednost?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online