Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 04.12.2011.
14:03
Srna A

Amerika znala da će Perl Harbur biti napadnut

Pred obeležavanje 70 godina od japanskog napada na pomorsku bazu američke mornarice Perl Harbur na Havajima, posle čega su SAD ušle u Drugi svetski rat, memorandum sa kojeg je skinuta oznaka poverljivo ukazuje na to da je udar bio očekivan, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Čekao se trenutak kada će Amerika ući u drugi svetski rat

Tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt nazvao je 7. decembar 1941. godine, kada su japanske snage napale Perl Harbur, "datumom koji će se pamtiti po zlu". U japanskom napadu poginulo je 2.459 američkih vojnika.

Britanski dnevnik navodi da su se pred obeležavanje 70 godina od tog datuma pojavili dokazi da je predsednik Ruzvelt bio upozoren tri dana pre napada da japansko carstvo na Havaje gleda kao na "otvoreni sukob".

Ova informacija daje dodatne dokaze da je Vašington odbacivao sve znake upozorenja za masovno krvoproliće i da je ulazak u rat neminovan.

"U očekivanju mogućeg otvorenog sukoba sa SAD, Japan energično koristi svaku dostupnu agenciju da obezbedi vojnu, pomorsku i trgovinsku informaciju, obraćajući posebnu pažnju na Zapadnu obalu, Panamski kanal i teritoriju Havaja", navodi se u memorandumu, koji sadrži 26 strana.

Dokument, datiran na 4. decembar 1941. godine pod oznakom poverljivo i naslovljen "Japanska obaveštajna služba i propaganda u SAD", ukazuje na japansko nadziranje Havaja u delu pod nazivom "Metodi delovanja i tačke napada."

Memorandum, koji se sada nalazi u predsedničkoj biblioteci i muzeju "Frenklin D. Ruzvelt" u Njujorku, bio je neobjavljen iako je oznaka poverljivo skinuta pre 26 godina. Sadržaj dokumenta otkrio je istoričar Krejg Širli u svojoj knjizi "Decembar 194: 31 dan koji je promenio Ameriku i spasao svet“.

Nedelja 04.12.2011. 14:30
WWII je bio velika pozorisna predstava, sa ciljem da se promene granice sveta. Iza gomile nemackih firmi koje su pravile najstrasnija oruzja i bojne otrov (IG Farben) stajali su americki magnati, isti oni koji i danas muce ceo svet i finansiraju sve ratove. Inace mi u tom pokolju smo mirne duse mogli da ostanemo po strani da nije bilo komunjara. Sporazum koji je vlada Kraljevine Jugoslavije potpisala sa silama osovine, garantovao nam je nepovredivost teritorije, znaci bez stupanja nemacke cizme na nase prostore, i bez obaveze da uopste se borimo na bilo cijoj strani.
Nedelja 04.12.2011. 15:01
Па зар је то нова вест побогу? А сад да ли је то дан који је променио Америку и спасао Свет??? Тешко да јесте, и прво и друго, Амери су били и остали Амери, а зна се ко је спасао Свет. ;-) Што би рекао Шешељ: Православна Русија ''45. :D
Ponedeljak 05.12.2011. 03:10
Napad na perl harbur,je otkrio Srbin Dusko Popov,koji je bio dvostruki tajni agent radio je za nemce a i za mi6 britance,po njemu je i nastao lik agenta 007,jer je pisac ian fleming radio za mi6 i pratio je popova.Ali amerima je trebala zrtva da bi usli u rat.Ko zeli da sazna vise o dusku popovu neka procita njegovu biografiju sifra tricikl.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online