Nedelja 04.12.2011.
14:03
Srna

Amerika znala da će Perl Harbur biti napadnut

Čekao se trenutak kada će Amerika ući u drugi svetski rat

Tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt nazvao je 7. decembar 1941. godine, kada su japanske snage napale Perl Harbur, "datumom koji će se pamtiti po zlu". U japanskom napadu poginulo je 2.459 američkih vojnika.

Britanski dnevnik navodi da su se pred obeležavanje 70 godina od tog datuma pojavili dokazi da je predsednik Ruzvelt bio upozoren tri dana pre napada da japansko carstvo na Havaje gleda kao na "otvoreni sukob".

Ova informacija daje dodatne dokaze da je Vašington odbacivao sve znake upozorenja za masovno krvoproliće i da je ulazak u rat neminovan.

"U očekivanju mogućeg otvorenog sukoba sa SAD, Japan energično koristi svaku dostupnu agenciju da obezbedi vojnu, pomorsku i trgovinsku informaciju, obraćajući posebnu pažnju na Zapadnu obalu, Panamski kanal i teritoriju Havaja", navodi se u memorandumu, koji sadrži 26 strana.

Dokument, datiran na 4. decembar 1941. godine pod oznakom poverljivo i naslovljen "Japanska obaveštajna služba i propaganda u SAD", ukazuje na japansko nadziranje Havaja u delu pod nazivom "Metodi delovanja i tačke napada."

Memorandum, koji se sada nalazi u predsedničkoj biblioteci i muzeju "Frenklin D. Ruzvelt" u Njujorku, bio je neobjavljen iako je oznaka poverljivo skinuta pre 26 godina. Sadržaj dokumenta otkrio je istoričar Krejg Širli u svojoj knjizi "Decembar 194: 31 dan koji je promenio Ameriku i spasao svet“.

2024 © - Vesti online