Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 03.12.2011.
12:04
Vestionline A

SAD: Crkva zabranila brak belkinje i crnca

Odluka jedne baptističke crkve u američkoj državi Kentaki da ne dozvoli brak između belkinje i crnca izazvala je oštre kritike u američkoj javnost, koja još nije zaboravila rasističku politiku svojih južnih država iz šezdesetih godina prošlog veka.

Amerika je demokratsko društvo u kome su svi slobodni, a rasizam ne postoji

Sve je počelo tako što je lokalni sveštenik Baptističke crkve Slobodne volje u gradiću Galner, koja se razlikuje od obične Baptističke crkve, zabranio devojci iz tog mesta da peva u crkvenom horu sa svojim momkom koji je poreklom iz Zimbabvea.

Sveštenik Melvin Tompson je doneo takvu odluku, rekavši da je crkva protiv mešovotih brakova i da takvi parovi ne mogu da budu članovi crkve, niti da učestvuju u bogosluženju. Predlog protiv ven;anja je stavljen na glasanje u crkvi i glasovima devet prema šest, doneta je odluka da se ne dozvoli sklapanje braka između Stele Harvil i njenog verenika Tiće Ćikunija.

Harvilova kaže da je odluka rasistička i da nije u skladu sa hrišćanskom verom. "To nije ništa drugo, nego stara đavolja rabota", kazala je ona novinarima.

Sveštenik Tomposon, koji je i vlasnik radnje za prodaju alata u gradiću u Kentakiju, rekao je da je cela priča izvučena iz konteksta i da on nije rasista i da nikada u životu nije propagirao zlo.

Zbog velikog broja gnevnih vernika Nacionalna asocijacija Baptističke crkve Slobodne volje saopštila je da će preispitati tu odluku, ističući da oni nisu rasistička verska organizacija.

"Mi nismo grupa rasista, a tako smo označeni zbog odluke devet ljudi", rekao je Kejt Burden u ime Nacionalne asocijacije.

Američki Vrhovni sud je, pre više od 40 godina, poništio odluku više južnih država koje su zabranjivale rasno mešovite brakove, ali su i danas mnoge crkve u Americi rasno podeljene na one u koje idu belci i one u kojima versku službu prate crnci.

Subota 03.12.2011. 13:20
Само 8% становништа на планети су белци, од тога само 2% белкиња може да рађа. Па нека сви дежурни критичари кажу да су белци расисти. Они само покушавају да заштите своју расу, која изумире. Надвладала је жута и црна раса, множе је ненормално.
Nedelja 04.12.2011. 07:31
Ako neko iz svojih ličnih razloga želi da se meša sa osobom duge rase, neka se meša. Ako postojanje emocija opravdava takav postupak, ko može da im rabrani? Možda je ipak bolja podela ljudi na dobre i loše, mada nikad ništa nije čisto crno ili belo, nego na belopute i obojene. Ne smeta vam recimo slučaj da se povežu vrlo bela, nordijska osoba, i recimo Grk?
Subota 03.12.2011. 16:22
Dobro je imati ovakve tekstove, jer po komentarima vidimo ko su rasisti među nama. Zgrožena sam takvim stanjem. Nadam se da svi takvi, elitni predstavnici elitne rase, imaju odličan plan kako da svoju rasu očuvaju. Usput, ni te druge rase ne misle o nama ništa bolje. Rasizam - nusproizvod malograđanštine, strahova od raznoraznih utvara, neobaveštenosti, primitivizma, neproduhovljenosti, elitizma. Moje saučešće, "gospodo" belci. I potražite tekst o izumiranju neandertalaca u kontaktu sa homo sapiensima, pa možda nađete rešenje za svoje probleme. Srećno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online