Subota 03.12.2011.
12:04
Vestionline

SAD: Crkva zabranila brak belkinje i crnca

Amerika je demokratsko društvo u kome su svi slobodni, a rasizam ne postoji

Sve je počelo tako što je lokalni sveštenik Baptističke crkve Slobodne volje u gradiću Galner, koja se razlikuje od obične Baptističke crkve, zabranio devojci iz tog mesta da peva u crkvenom horu sa svojim momkom koji je poreklom iz Zimbabvea.

Sveštenik Melvin Tompson je doneo takvu odluku, rekavši da je crkva protiv mešovotih brakova i da takvi parovi ne mogu da budu članovi crkve, niti da učestvuju u bogosluženju. Predlog protiv ven;anja je stavljen na glasanje u crkvi i glasovima devet prema šest, doneta je odluka da se ne dozvoli sklapanje braka između Stele Harvil i njenog verenika Tiće Ćikunija.

Harvilova kaže da je odluka rasistička i da nije u skladu sa hrišćanskom verom. "To nije ništa drugo, nego stara đavolja rabota", kazala je ona novinarima.

Sveštenik Tomposon, koji je i vlasnik radnje za prodaju alata u gradiću u Kentakiju, rekao je da je cela priča izvučena iz konteksta i da on nije rasista i da nikada u životu nije propagirao zlo.

Zbog velikog broja gnevnih vernika Nacionalna asocijacija Baptističke crkve Slobodne volje saopštila je da će preispitati tu odluku, ističući da oni nisu rasistička verska organizacija.

"Mi nismo grupa rasista, a tako smo označeni zbog odluke devet ljudi", rekao je Kejt Burden u ime Nacionalne asocijacije.

Američki Vrhovni sud je, pre više od 40 godina, poništio odluku više južnih država koje su zabranjivale rasno mešovite brakove, ali su i danas mnoge crkve u Americi rasno podeljene na one u koje idu belci i one u kojima versku službu prate crnci.

2024 © - Vesti online