Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.12.2011.
16:03
Srna A

SAD traže od Turaka da uvedu sankcije Iranu

Američki potpredsednik Džozef Bajden apelovao je na Tursku da uvede nove sankcije Iranu, povećavajući tako pritisak Vašingtona na svog bliskoistočnog saveznika ne bi li prisilili Teheran da prekine nuklearna istraživanja.

"Nastavljamo da podržavamo diplomatsko rešenje u vezi sa problemima sa Iranom", rekao je Bajden listu "Hurijet", koji je doputovao u posetu Ankari.

SAD žele veći pritisak na Iran: Abdulah Gul i Džozef Bajden

On je dodao da je pritisak na iransko rukovodstvo neophodan da se osigura sporazumno rešenje.

"Upravo zbog toga mi ohrabrujemo naše partnere da uvedu nove sankcije Iranu, kao što smo i mi učinili", rekao je Bajden.

Turska je produbila finansijske i ekonomske sankcije sa svojim susedom Iranom poslednjih godina, uprkos naporima Zapada da "pritegne" Teheran.

Vašington je upozorio turske banke da ne posluju sa lokalnim ograncima banaka koje su na listi sankcionisanih, jer rizikuju američke sankcije. Turska, koja se usprotivila poslednjoj rundi sankcija protiv svog suseda, kaže da je obavezana samo sankcijama UN protiv Irana, a neke zemlje.

Gusta mreža sankcija pritiska iransku privredu i stavlja dodatni teret na strane firme koje sada ne žele da posluju strahujući zbog visokih kazni. EU dodala je 180 ljudi i firmi na listu sankcionisanih u Iranu i najavila mogući embargo na iransku naftu kao odgovor na rastuće zabrinutosti zbog nuklearnog programa zemlje.

Sankcije imaju uticaja na iransku privredu, ali nisu postigle cilj zaustavljanja rada koji, prema mišljenju Zapada, vodi razvoju nuklearnog naoružanja. Teheran insistira da su njene nuklearne aktivnosti isključivo u miroljubive svrhe.

Analitičari kažu da zbog poslednjih sankcija u vezi sa naftnom industrijom Irana uvoznici iz trećih zemalja moraće da plaćaju kroz turske banke i što američke sankcije budu oštrije Turska će morati da prekine saradnju.

Prošle sedmice, Britanija i Kanada i SAD najavile su nove sankcije iranskim finansijskim i energetskim sektorima. Iran, drugi po veličini izvoznik nafte među zemljama OPEK-a, izvozi 2,6 miliona barela dnevno, i zemlja u velikoj meri zavisi od prihoda od nafte.

Očekuje se da će Bajden, koji je u posjeti Ankari, razgovarati o tursko-jermenskim odnosima sa svojim domaćinima, prije nego što otputuje u Grčku, gdje će glavne teme biti ekonomski problemi

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 18:20
Huskacka politika i priprema za agresiju i invaziju na Iran radi pljacke nafte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online