Petak 02.12.2011.
16:03
Srna

SAD traže od Turaka da uvedu sankcije Iranu

"Nastavljamo da podržavamo diplomatsko rešenje u vezi sa problemima sa Iranom", rekao je Bajden listu "Hurijet", koji je doputovao u posetu Ankari.

SAD žele veći pritisak na Iran: Abdulah Gul i Džozef Bajden

On je dodao da je pritisak na iransko rukovodstvo neophodan da se osigura sporazumno rešenje.

"Upravo zbog toga mi ohrabrujemo naše partnere da uvedu nove sankcije Iranu, kao što smo i mi učinili", rekao je Bajden.

Turska je produbila finansijske i ekonomske sankcije sa svojim susedom Iranom poslednjih godina, uprkos naporima Zapada da "pritegne" Teheran.

Vašington je upozorio turske banke da ne posluju sa lokalnim ograncima banaka koje su na listi sankcionisanih, jer rizikuju američke sankcije. Turska, koja se usprotivila poslednjoj rundi sankcija protiv svog suseda, kaže da je obavezana samo sankcijama UN protiv Irana, a neke zemlje.

Gusta mreža sankcija pritiska iransku privredu i stavlja dodatni teret na strane firme koje sada ne žele da posluju strahujući zbog visokih kazni. EU dodala je 180 ljudi i firmi na listu sankcionisanih u Iranu i najavila mogući embargo na iransku naftu kao odgovor na rastuće zabrinutosti zbog nuklearnog programa zemlje.

Sankcije imaju uticaja na iransku privredu, ali nisu postigle cilj zaustavljanja rada koji, prema mišljenju Zapada, vodi razvoju nuklearnog naoružanja. Teheran insistira da su njene nuklearne aktivnosti isključivo u miroljubive svrhe.

Analitičari kažu da zbog poslednjih sankcija u vezi sa naftnom industrijom Irana uvoznici iz trećih zemalja moraće da plaćaju kroz turske banke i što američke sankcije budu oštrije Turska će morati da prekine saradnju.

Prošle sedmice, Britanija i Kanada i SAD najavile su nove sankcije iranskim finansijskim i energetskim sektorima. Iran, drugi po veličini izvoznik nafte među zemljama OPEK-a, izvozi 2,6 miliona barela dnevno, i zemlja u velikoj meri zavisi od prihoda od nafte.

Očekuje se da će Bajden, koji je u posjeti Ankari, razgovarati o tursko-jermenskim odnosima sa svojim domaćinima, prije nego što otputuje u Grčku, gdje će glavne teme biti ekonomski problemi

2024 © - Vesti online