Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 30.11.2011.
16:53
Blic A

Vojnici koje morate poštovati (a da im se ne smejete)

Nekada su bili jedan narod, sa dve vere. Jedni muslimani, drugi hindusi, a zajedno pod upravom britanske krune. Pre 64 godine Velika Britanija je otišla, Indija je podeljena. Od jednog njenog dela nastao je Pakistan, a između njih mešavina rivaliteta i međuzavisnosti, protkana bodljikavom žicom državne granice i urnebesno smešnom paradom smene straže na granici.

U pakistanskom pograničnom gradu Vaga, na 29 kilometara istočno od Lahora, od 1959. svakodnevno se održava jednosatna parada "Ceremonija zastave", u kojoj posebnom vrstom plesa, nabijenim snažnim emocijama, ove dve susedne države jedna drugoj stavljaju do znanja šta misle o zajedničkoj istoriji i trenutnim odnosima.

S jedne strane: ljutih pogleda, izbačenih prsa, u maslinasto-zelenim uniformama, ponosno stoji indijska pogranična straža. S druge: odeveni u crne uniforme, graničari Pakistana. Njihovo držanje je "u dlaku isto" poput onog u suparničkom taboru. I jedni i drugi imaju gotovo identične kape sa "lepezama" na vrhu, razlika je samo u boji - indijske su crvene, a pakistanske crne.

Da bi se izvela ova jedinstvena predstava čeka se predvečerje, odnosno da kazaljke pokažu 17.30 sati. Tada će suprotstavljeni vojnici jedni drugima da pokažu kako se poštuje zastava. Učesnici parade, čije naredbe zvuče poput ratnih pokliča, sinhronizovano marširaju, šutiraju prašinu, razmenjuju oštre poglede.

Sve se odvija pred publikom sa obe strane granice, koja za ovo zadovoljstvo plaća otprilike 700 pakistanskih rupija, odnosno oko šest evra. Cena koja za ove zemlje uopšte nije mala.

Publiku sve vreme "vođe navijača" sa mikrofonima bodre na što frenetičnije navijanje za svoje. Kako bi podigli tenziju i nadglasali protivnika, vojska pušta preglasnu muziku za zvučnika.

Ranije, ukoliko bi sa tribina primetili da vojnici marširaju sa visoko podignutim nogama, znali bi da odnos između Pakistana i Indije nije na dobrom putu. Ali od 2004. godine, kada su ove dve države ostvarile veću saradnju, obe strane su se dogovorile da se tenzija na "Ceremoniji zastave" spusti i da pokreti njenih učesnika ipak budu "u okvirima prijateljstva".

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 17:00
Индијци оригинал Србенде...
Sreda 30.11.2011. 20:24
bolje ovako,nego da ratuju a smesni su ko petlici kikirezi
Sreda 30.11.2011. 17:27
Ruku na srce ali do WC-a ne bih izdrzala od smeha!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online