Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.11.2011.
09:47
Srna A

Zbog klimatskih promena hrane sve manje

Jedno od najsuvljih leta u istoriji Teksasa ostavilo je trag na useve u regionu, što je farmere i rančere do sada koštalo više od pet milijardi dolara, a eksperti upozoravaju da će klimatske promene, prema svemu sudeći, ugroziti rezerve hrane u svetu.

Naučnici razvijaju nove vrste useva prilagođene promenljivoj klimi. To je jedan od najvećih izazova na svetu u periodu u kome će svetska populacija do sredine veka da se približi broju od devet milijardi, sa sadašnjih sedam. Naučnici na jugu SAD, u Teksasu, pripremaju jedan izuzetno važan usev za promenu klime.

Rod kukuruza se ove godine u Teksasu smanjio, zbog rekordnih vrućina i suše.

"U stvari, možda je to bila najsušnija godina svih vremena", kaže Tomas Marek, stručnjak za navodnjavanje na teksaškom Univerzitetu A&M. Iako je ovo bila užasna godina za farmere, za Mareka i njegove kolege bila je gotovo savršena.

U ovoj istraživačkoj stanici udaljenoj sat vožnje na sever od Amarilja, oni pripremaju farmere za buduće toplije, sušnije godine. Venvej Šu predvodi tim koji istražuje odgajanje kukuruza.

"To će biti sve važnije i važnije. Zbog promjene klime, hladna područja su sve hladnija, a topla su sve vrelija. Kada imate vrućinu, imate i sušu", kaže Šu.

Od pretoplog vremena i suše, kukuruz dobija mrku boju. To znači i kraj fotosinteze, procesa u kome kukuruzne mladice pretvaraju sunčevu svetlost u klipove pune skroba.

Šuov kolega Ćingvu Šu identifikovao je gene zahvaljujući kojima tropske vrste kukuruza u tim uslovima duže ostaju zelene. "Ako su duže zelene, produžuje im se i fotosinteza. A kada fotosinteza traje duže, i zrna se duže popunjavaju", navodi on.

Kako će izgledati kukuruz budućnosti?

Biljke koje duže ostaju zelene, u sušnim godinama proizvode veće klipove. Ekipa naučnika ukrstila je kukuruz sa genima zahvaljujući kojima održava zelenu boju, sa drugim visokoproteinskim vrstama, da bi se došlo do najboljih izdanaka. Naučnici su koristili tradicionalno ukrštanje umesto genetskog inženjeringa koji je podložan mnogo strožim pravilima. Ipak, pronalaženje savršene vrste kukuruza je težak zadatak, kaže Tomas Marek.

"Tu ne postoje jednostavna rešenja. Prema tome, kada ubacite novi gen ili neku posebnu karakteristiku, možete u manjoj meri da smanjite maksimalnu proizvodnju. Ali onda, mi ne znamo šta će te godine da uradi majka priroda", ističe Marek.

Ove godine, majka priroda nije bila naklonjena konvencionalnim vrstama kukuruza, ali su zelenije vrste proizvele veće listove sa više klipova od onih bez dodatka. To je korak koji obećava, ali će biti potreban dodatni rad pre nego što semenje na koje suša manje utiče bude dostupno farmerima. A kada dođemo do toga, Šu kaže da će korist daleko prevazići granice SAD.

"Kada budemo pronašli kukuruz otporan na sušu, semenje će moći da se koristi širom sveta", rekao je Šu.

A svetu će to biti veoma potrebno, s obzirom da promena klime otežava ishranu sve većeg broja stanovnika - ocenjuje "Glas Amerike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online