Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.11.2011.
23:31
Vestionline A

Nemačka prihvata evroobveznice, traži promenu Ustava EU?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi predložiće izmene evropskog ustava i bolje upravljanje evrozonom, dok će uloga Evropske centralne banke ipak ostati nepromenjena. Taj dogovor rezultat je hitnog sastanka u Strazburu na kome se dvojcu Markel-Sarkozi po prvi put pridružio i italijanski premijer Mario Monti.

Sastanak je usledio nakon što je kriza državnih obveznica počela da prelazi u stanje panike kada je propala nemačka aukcija državnih obveznica.

Tržišta su bila potpuno šokirana činjenicom da više ni Nemačka ne uspeva da se zaduži koliko želi jer ulagači beže od svih državnih papira zemalja evrozone. Bio je to upozororavajući signal da se mora učiniti dodatni napor.

Angela Merkel, Nikola Sarkozi i Mario Monti

Otpor Nemačke objedinjavanju duga i izdavanju zajedničkih obveznica počeo je da posustaje.

Vrednost evra u četvrtak je značajno pala u odnosu na dolar nakon što su vlade Francuske, Nemačke i Italije pristale da prošire ulogu Evropske centralne banke u pomaganju država evrozone. Evropska valuta pala je na 1.3316 vrednosti dolara, što je najniže nakon 6. oktobra.

Neki članovi poslaničke grupe kancelarke Angele Merkel, piše nemački Der Spiegel, počeli su da razmatraju uslove pod kojima bi mogli da prihvate objedinjavanje evropskog duga. Zauzvrat, traže da zemlje EU prihvate zahteve Berlina da se donesu čvršće odredbe evropskog stabilizacionog pakta.

- Nikad nismo rekli nikad. Samo smo rekli da nema evroobveznica pod sadašnjim uslovima, rekao je za nemački "Financial Times" portparol vladajuće nemačke koalicije.

Recesija izvesna?

 

Institut za međunarodne finansije (IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija, izvestila je da se stanje u evrozoni naglo pogoršava i da je recesija već izvesna.

 

- Ekonomija je skliznula u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati budžetske manjkove i dodatno oslabiti kvalitet imovine banaka, tvrdi u svojim globalnim proračunima IIF.

 

U 2012. godini IIF očekuje pad BDP-a za jedan posto, ističući da se slabosti evrozone mogu preliti na ostatak sveta kroz brojne kanale, pre svega kroz bankarski sektor.

Nemačka želi da promeni evropski ustav kako bi bile uvedene strožije kazne za one koji krše odredbe pakta o stabilnosti. Zalažu se i za donošenje zakona o uravnoteženju budžeta. Ako ga nacionalni budžetine poštuju, Evropska komisija, smatraju, morala bi da ima ovlašćenja da ga odbije.

S druge strane, italijanski premijer Monti zagovara manje ambiciozne budžetske ciljeve i više pažnje ekonomskom rastu koji je gotovo zaustavljen. - Održivost budžeta mora da bude podržana višim ekonomskim rastom, rekao  je Monti.

Evropske deonice konačno porasle

 

Da stanje ipak nije tako obeshrabrujuće potvrđuju dobre vesti koje stižu iz Nemačke. Indeks poslovne klime "Ifo instituta" koji se temelji na istraživanju 7000 direktora pokazuje iznenadni rast optimizma u novembru. To je ohrabrilo ulagače i evropske deonice konačno su porasle.

 

- Još uvek vidimo neke svetle tačke u svemu ovom sivilu koje nas okružuje. Izveštaj pokazuje da aktivnost neće uskoro da kolabira u glavnim evropskim ekonomijama, rekao je Analisa Pjaca, strateg u londonskoj "Newedge" grupi.

Periferne zemlje evrozone neće se oporaviti dugi niz godina

Biće potrebne godine da se periferne zemlje evrozone, Grčka, Irska, Portugalija i Španija, oporave od recesije, slabog privrednog rasta, visoke nezaposlenosti i ogromnih budžetskih deficita, pokazala je danas anketa koju je sprovela agencija Rojters.

Ponovo snižen kreditni rejting Portugalije

 

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič" snizila je portugalski državni rejting na neinvesticioni status zbog, kako je navela, velike fiskalne neravnoteže, ogromnog duga i rizika da će mere štednje koje su u zamenu za pomoć zahtevali međunarodni kreditori pogoršati ekonomsku prognozu.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 30 ekonomista, dalo je slabu prognozu za prezadužene zemlje zbog kojih je ugrožen opstanak sadašnje monetarne unije.

Prognoze rasta za 2012. i 2013. snižene su pošto stope nezaposlenosti u te četiri zemlje nisu pokazale znake da će pasti na prosečni nivo u evrozoni pre 2014. godine.


U mnogo slučajeva, rezultati Rojtersove ankete su znatno ispod zvaničnih državnih prognoza privrednog rasta.

Ekonomisti predviđaju da će Irska i Španija najbolje proći u 2012, uz rast od 0,7 odsto u Dablinu i stagnaciju rasta u Madridu. Atina i Lisabon će zabeležiti negativan privredni rast od oko tri odsto, što će produbiti ionako veliku rupu u njihovim državnim finansijama.

"Jačanje dužničke krize i uvođenje novih mera štednje uzeće veliki danak u vidu smanjenja domaće potrošnje, a malo je pokazatelja da će izvoz biti sposoban da nadoknadi razliku", rekao je ekonomista firme "Kapital ikonomiks" Ben Mej.


Postoji zabrinutost da se dužnička kriza otela kontroli i da se evrozona bori da oformi ojačani fond koji bi zaštitio Italiju i Španiju. Grčka, Irska i Portugalija već su primile finansijsku pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.


Prema analizi banke "ABN Amro", Italija i Španija zajedno treba da obezbede 570 milijardi evra sledeće godine za kratkoročno i dugoročno finansiranje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 23:50
da Bog da propala EU
Petak 25.11.2011. 09:56
hahahaha. Pucaaaaaaa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online