Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 24.11.2011.
14:41
Vestionline A

NUKLEARNA KRIZA: Rusija diže gotovost!

Sjedinjene američke države ostaju pri svojim planovima razvoja i razmeštanja protivraketnog štita u Evropi i pored pretnji koje je juče izneo ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Iako je Pentagon saopštio da njihovi ciljevi u Evropi nisu upereni protiv Rusije, Medvedev je naredio stanje borbene gotovosti radiolokacione stanice u Kalinjingradu,što može dovesti do prve nuklearne krize od završetka Hladnog rata.

Dmitrij Medvedev upozorio Amerikance na odlučne akcije ako nastave sa izgradnjom protivraketnog štita

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je raketni štit predviđen kao odbrana zbog povećane opasnosti saveznika SAD od Irana i dodao da  Amerika od njega neće odustati. Vitor tvrdi da su SAD bile otvorene i transparentne prema Rusiji u vezi sa planovima oko raketnog štita i da je ruskim zvaničnicima objašnjeno da on nije usmeren protiv ruskih strateških opredeljenja.

Rogozin: Žao mi je što moraju da rade na Dan zahvalnosti

 

“Posle jučerašnjeg saopštenja predsednika Medvedeva u vezi sa raketnim štitom, američka diplomatska misija u NATO odlučila je da radi na njihov Dan zahvalnosti. Žao mi je!", napisao je danas na svom Tviter nalogu ruski ambasador u NATO Dmitrij Rogozin.

Međutim, ruski predsednik Dmitrij Medvedev ne misli da su američke rakete u Evropi tu da zaštite saveznike od Irana. Televizijski program u Rusiji prekinut je juče zbog hitnog obraćanja predsednika, koji je istakao da Rusija više ne može da pravi ustupke NATO-u i da su se njihove pozicije razišle. Medvedev je rekao da spreman da usmeri svoje rakete ka lokacijama američke raketne odbrane u Evropi, ako Vašington ne uvaži ruske primedbe.

"Pregovori se prekidaju i Rusija ulazi u fazu odgovora na akcije NATO-a, koji mogu biti kako proporcionalni, tako i neproporcionalni", saopštio je svojim građanima Medvedev!

Naređenje Medvedeva ruskoj vojsci sažeto je u nekoliko tačaka:

 

"Po mom nalogu:

 

1. Ministarstvo odbrane Rusije odmah će uvesti u borbeni sastav radiolokacionu stanicu sistema za obaveštavanje o raketnom napadu u gradu Kalinjingradu.

 

2. U okviru stvaranja sistema Vazdušno-kosmičke odbrane Rusije u prioritetnom poretku biće pojačano pokrivanje objekata strateških nuklearnih snaga.

 

3. Stateške balističke rakete koje ulaze u naoružanje Raketne vojske strateške namene i Ratne mornarice biće opremljene perspektivnim kompleksima za savladavanje PRO i novim vrlo efikasnim borbenim blokovima.

 

4. Oružanim snagama sam dao zadatak da pripreme mere koje u slučaju potrebe obezbeđuju uništenje informacionih i kontrolnih sredstava sistema protivraketne odbrane (PRO)".

Rasmusen: Pretnja Moskve razočaravajuća

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je "veoma razočaran" pretnjama Rusije da će razmestiti projektile na granicama EU kao odgovor na planirano postavljanje američkog protivraketnog štita na istoku Evrope.

 

"Ideja o razmeštanju raketa u oblastima koje se graniče sa Alijansom predstavlja neprikladan odgovor i veoma je razočaravajuća", naveo je u saopštenju Rasmusen.

 

"Takvo razmeštanje predstavljalo bi povratak u prošlost i nije u skladu sa strateškim odnosima o čijem uspostavljanju su se dogovorili NATO i Rusija, u duhu dijaloga koji bi obuhvatio i pitanja vezana za raketnu odbranu", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Kako su pregovori krenuli naopako?

Raspored snaga Rusije i NATO-a

O mogućnosti zajedničke izgradnje protivraketne odbrane u Evropi Rusija i NATO su razgovarali pre godinu dana. Novembra 2010. godine, na samitu Rusija - NATO u Lisabonu odlučeno je da se restartuju odnosi između Moskve i Alijanse.

Međutim, u proteklih godinu dana učesnici nisu uspeli da dođu do jedinstvenog stava kako tačno treba da izgleda EvroPRO. Rusija insistira na svom učestvovanju u sistemu protivraketne odbrane koju grade SAD i NATO i zahteva vrlo konkretne pravne garancije da ovaj sistem neće biti usmeren protiv nje. Međutim, Moskva te garancije nie dobila.

Medvedev je u Lisabonu predložio novu koncepciju saradnje i obezbeđenja bezbednosti u Evropi. "Pre godinu dana na samitu Saveta Rusija - NATO u Lisabonu pokrenuo sam inicijativu za stvaranje u Evropi zajedničkog sistema PRO, koji bi se gradio na principu 'sektora'. Ne samo to, bili smo spremni za njenu dalju modifikaciju - imajući u vidu mišljenje partnera iz NATO, ali tako da se sačuva glavno: Evropi nisu potrebne nove deone linije, već jedinstveni perimetar bezbednosti s ravnopravnim i pravno osnovanim ruskim učešćem", objasnio je ruski predsednik.

Iako rukovodstva NATO-a i SAD-a ubeđuju Moskvu da njihovi planovi nisu usmereni protiv Rusije, sve je ostalo samo na rečima dok se EvroPRO ubrzano realizuje u zemljama članicama NATO-a koje su geografski blizu Rusiji - Poljskoj, Rumuniji, Turskoj...

Sistemi EvroPRO će za sada biti locirani na brodovima, a posle 2015. godine baze PRO treba da se pojave u zemljama Istočne Evrope. U bližoj perspektivi je i lociranje sopstvenih elemenata PRO u blizini ruskih granica. Rusija je zbog toga odbila da učestvuje u programu, koji bi za šest do osam godina moga da oslabi potencijal moskve da zadrži napad, istakao je Medvedev. U krajnjem slučaju, Moskva će se odreći mirne inicijative i daljih koraka u oblasti razoružanja i kontrole naoružanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 15:06
Свима је јасно какву игру играју САД и НАТО. Медлин Олбрајт је пре пар година чак и рекла да су сибирски природни ресурси ''светска баштина'' и да не припадају само Русији. Папска нога је покорила скоро све православне народе у духовном смислу, а сада Нато треба да одради војни део, након чега ће глобални банкари довршити финансијски део окупације. Преко ове велике слике, лако је видети и малу, ону у Србији, на које све начине Руски утицај и братска помоћ бива одсецана, не би ли се осигурала западна доминација на балкану и њихово експлоатисање свих природних и економских ресурса малих земаља, које се не умеју и не желе одупрети. Не дајте се Руси!
Četvrtak 24.11.2011. 14:50
Bilo je krajnje vreme da se prestanu smeškati jedni drugima,kad se zna da tu nema ljubavi.Zanima me samo pozicija Njemacke koja se zbog energije okrenula prema Rusiji.Treba da se napravi ravnoteža,ovi su vala 20 godina radili šta su hteli.
Četvrtak 24.11.2011. 15:16
Drugovi i drugarice, bilo je časno živjeti s vama...:)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online