Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2011.
23:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ruski patrijarh ponovo u Kremlju

Poglavari Ruske, Gruzijske, Poljske Pravoslavne Crkve, Pravoslavne Crkve čeških zemalja i Slovačke, predstavnici Antiohijske, Rumunske i Bugarske Pravoslavne Crkve sastali su se danas u Patrijaršijskoj rezidenciji u moskovskom Kremlju. Skupom je predsedavao ruski patrijarh Kiril.

Od danas je u Kremlju smeštena i osveštana nova rezidencija poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Njegova Svetost patrijarh Kiril je naglasio da je ovaj dan poseban u njegovoj službi, u ovom istorijskom mestu za Rusiju. Poglavar Ruske Pravoslavne Crkve dodao je da je Kremlj bio rezidencija moskovskih Patrijaraha prethodnih vekova, pomenuvši da je istorijska Patrijaršijska palata danas muzej i da se crkvene svečanosti dešavaju tamo povremeno.

"Pošto Patrijarhova palata nije baš ugodna za rad, doneta je odluka na najvišem vrhu države u vezi sa stalnom rezidencijom Patrijarha moskovskog i cele Rusije u Kremlju. Mi smo osveštali ove prostorije jutros", rekao je patrijarh Kiril.

Sabor pod znakom pitanja

 

Sazivanje "Velikog i svetog sabora pravoslavlja" je pod znakom pitanja, jer se crkve i dalje spore oko dve od deset tačaka dnevnog reda. Saglasje oko njih - autokefaliji i diptihu - nije na vidiku. Spori se i o samom broju autokefalnih crkava. Dok Moskva i ovih dana ponavlja da ih ima 15, Carigrad i grčki blok govore o 14, jer autokefalija Pravoslavne crkve Amerike (OCA), data od Moskve pre više decenija, nije nikada naišla na opšte priznanje. Napominje se da nijedna pravoslavna crkva ne može nekome da da autokefaliju bez usaglašavanja o tome sa Carigradom, koji jedini ima pravo da izda dokument (tomos) o samostalnosti.

Učesnici su, kako je saopšteno iz Moskovske patrijaršije, razgovarali o problemima crkvene misije i njene društvene uloge u konstruktivnoj saradnji sa svim aktivnim društvenim snagama. Oni su izrazili solidarnost sa pravoslavnim crkvama na Bliskom i Srednjem Istoku i Severnoj Africi: Konstantinopoljskoj, Aleksandrijskoj, Jerusalimskoj i Kiparskoj. Izražena je solidarnost sa svim hrišćanima koji su žrtve ugnjetavanja i progona zbog vere, poput Kopta u Egiptu i pripadnika Antiohijske crkve u Aziji, ali i pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohije.

Podsetimo, mitropolit Ilarion Alfejev predstavnik Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove nedavno je izjavio da bi predstojeći Svepravoslavni sabor, trebalo da se pozabavi pomenutim problemima. Moskovska patrijaršija smatra da bi se taj skup mogao održati za dve do tri godine posle više od pola veka priprema.

Alfejev je, prenosi Verska informativna agencija, napomenuo da se položaj hrišćana na Bliskom istoku znatno pogoršao navodeći pritom da je stuacija u Siriji neizvesna. Dodao je da je u Vitlejemu pre 20 godina živelo 66.000 hrišćana, sada ih deset puta manje, kao i da je iz Iraka izbeglo 90 odsto hrišćana poslednjih osam godina, da u Egiptu ima stalno žrtava među Koptima.

Pravoslavne crkve treba "jednim glasom" da se solidarišu sa hrišćanima Bliskog istoka, poručio je Alfejev.

Ugrožene drevne patrijaršije

 

Bliski istok je prostor drevnih patrijaršija - carigradske, aleksandrijske, antiohijske i jerusalimske. One se neprestano bave stanjem u regionu, o tome su održale susrete na Kipru 16. septembra 2010, u Amanu 1. avgusta 2011. a najvažniji 1-3. septembra ove godine na Fanaru. U međuvremenu se stanje dalje pogoršalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online