Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.11.2011.
20:23
Beta A

Poljski radikali sudski zaštitili opscene simbole

Okružni sud u Varšavi izazvao je skandal pošto je zvanično registrovao nekoliko simbola poljskih radikalnih nacionalista, među njima i uvredljivi opsceni znak, u stilu saobraćajnog - "Zabrana homoseksualnih odnosa".

Radikalni nacionalisti iz Narodnog preporoda Poljske (NOP) registrovali su u sudu kao svoje simbole ruku sa mačem, keltski krst i crtež u vidu saobraćajnog znaka "zabrana homoseksualnih odnosa" na kojoj stoje dva pešaka, jedan stoji uspravno iza leđa drugom koji je pognut a preko njih je crvena linija zabrane.

Ovaj "saobraćajni znak" širom Poljske nose ekstremisti i radikalni nacionalisti kada pokušavaju da ometaju i napadnu preko kordona policije gej parade
 

Taj "saobraćajni znak" širom Poljske nose ekstremisti i radikalni nacionalisti kada pokušavaju da ometaju i napadnu preko kordona policije gej parade i marševe tolerancije i obično skandiraju i vulgarne parole protiv seksualnih manjina a pre svega protiv seksa dvojice muškaraca.

Sud u Varšavi je na osnovu veštačenja i taj "znak" registrovao kao simbol i on sada uživa punu zaštitu, pošto NOP moze da podnese prijavu protiv svakoga ko vređa njihove simbole.

"Do sada naši simboli nisu bili ilegalni, ali često su ljudi koji se njima služe doživljavali neprijatnosti zbog čudnih interpretacija tih simbola", kazao je televiziji TVN24 jedan od vođa NOP David Gašinjski, mada je dopustio da ti simboli jesu kontroverzni.

Šokirani objašnjenjem veštaka

Organizacije za ljudska prava i medije šokiralo je i objašnjenje veštaka na osnovu kojeg je sud odobrio i registrovao "saobraćajni znak" radikalnih nacionalista. Obojica veštaka ocenili su da je znak zaista vulgaran ali da u njemu nema podsticanja na rasnu ili etničku mržnju a takođe da ne širi ni fašističke ni neonacističke ideje, pa može da bude zaštićen zakonom pred vređanjem.

"Iz sadržaja znaka koji ima strukturu saobraćajnog proizilazi jedino zabrana homoseksualnih polnih odnosa na javnim mestima, što je u skladu sa  preovlađujućim običajima i moralom. Kod tog znaka zavisi kako se koristi. Ako bi neko nosio taj znak i vikao 'homoseksualci u gasne komore', tada bi svaki znak, čak i da je to samo bela zastava, za mene bio poziv za napad na homoseksualce", ocenio je Pavel Novak, jedan od veštaka.

Aktivisti za ljudska prava zatražili su od poljskog ombudsmana Irene Lipovič da se pozabavi odlukom suda.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 20:38
По чијем критеријуму је овај знак "увредљив"? Није увредљив ништа више од знака за забрану паркирања. Мада је мој налог својевремено брисан баш због овог знака. СТОП ПЕДЕРИМА!
Utorak 22.11.2011. 22:43
Demokratija ima dvostranu svrhu ali BRAVO za dosetljivost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online