Utorak 22.11.2011.
20:23
Beta

Poljski radikali sudski zaštitili opscene simbole

Radikalni nacionalisti iz Narodnog preporoda Poljske (NOP) registrovali su u sudu kao svoje simbole ruku sa mačem, keltski krst i crtež u vidu saobraćajnog znaka "zabrana homoseksualnih odnosa" na kojoj stoje dva pešaka, jedan stoji uspravno iza leđa drugom koji je pognut a preko njih je crvena linija zabrane.

Ovaj "saobraćajni znak" širom Poljske nose ekstremisti i radikalni nacionalisti kada pokušavaju da ometaju i napadnu preko kordona policije gej parade
 

Taj "saobraćajni znak" širom Poljske nose ekstremisti i radikalni nacionalisti kada pokušavaju da ometaju i napadnu preko kordona policije gej parade i marševe tolerancije i obično skandiraju i vulgarne parole protiv seksualnih manjina a pre svega protiv seksa dvojice muškaraca.

Sud u Varšavi je na osnovu veštačenja i taj "znak" registrovao kao simbol i on sada uživa punu zaštitu, pošto NOP moze da podnese prijavu protiv svakoga ko vređa njihove simbole.

"Do sada naši simboli nisu bili ilegalni, ali često su ljudi koji se njima služe doživljavali neprijatnosti zbog čudnih interpretacija tih simbola", kazao je televiziji TVN24 jedan od vođa NOP David Gašinjski, mada je dopustio da ti simboli jesu kontroverzni.

Šokirani objašnjenjem veštaka

Organizacije za ljudska prava i medije šokiralo je i objašnjenje veštaka na osnovu kojeg je sud odobrio i registrovao "saobraćajni znak" radikalnih nacionalista. Obojica veštaka ocenili su da je znak zaista vulgaran ali da u njemu nema podsticanja na rasnu ili etničku mržnju a takođe da ne širi ni fašističke ni neonacističke ideje, pa može da bude zaštićen zakonom pred vređanjem.

"Iz sadržaja znaka koji ima strukturu saobraćajnog proizilazi jedino zabrana homoseksualnih polnih odnosa na javnim mestima, što je u skladu sa  preovlađujućim običajima i moralom. Kod tog znaka zavisi kako se koristi. Ako bi neko nosio taj znak i vikao 'homoseksualci u gasne komore', tada bi svaki znak, čak i da je to samo bela zastava, za mene bio poziv za napad na homoseksualce", ocenio je Pavel Novak, jedan od veštaka.

Aktivisti za ljudska prava zatražili su od poljskog ombudsmana Irene Lipovič da se pozabavi odlukom suda.

2024 © - Vesti online