Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.11.2011.
01:08
Srna A

Saif al-Islam nudio mito za slobodu?

Sin svrgnutog libijskog lidera Moamera el Gadafija, Saif al-Islam, koji je danas uhapšen u pustinji na jugu te severnoafričke države ponudio je dve milijarde dolara pobunjenicima za svoju slobodu, javila je televizijska stanica "Az Zintan".

Čeka ga veliki broj optužbi i moguća smrtna kazna: Saif al-Islam Gadafi

Prema javljanju televizijske stanice, Saif al-Islam je mito nudio u gradu Zintanu u koji je doveden nakon hapšenja. "Pobunjenici su odbili razgovore sa Gadafijevim sinom i njegovu ponudu smatraju `uvredom po revoluciju", navodi televizijska stanica.

Ministar pravosuđa u prelaznoj vladi Muhamed al Alagi rekao je ranije da će Saif al-Islam biti izveden pred sud u Libiji za ozbiljne zločine za koje je predviđena smrtna kazna.

"On je podsticao druge da ubijaju, zloupotrebljavao je državne fondove, pretio je i podsticao pa čak i učestvovao u regrutovanju i dovođenju plaćenika", rekao je Al alagi.

Prema njegovim rečima, to je samo mali broj optužbi koje će libijski tužilac izneti pred Saifa al-Islama.

Na novinarsko pitanje da li je za te optužbe predviđena smrtna kazna on je odgovorio potvrdno, dodajući da je te zakone pisao Gadafi.

Nije se opirao hapšenju

Saif al-Islam se nije opirao hapšenju, a borci iz Zintana su poručili da će ga držati u tom planinskom mestu sve dok ne bude formirana vlada kojoj bi mogli da ga isporuče, javljaju agencije.

Borci iz Zintana su naveli da su u pustinji na jugu Libije zaustavili manji konvoj u kom se nalazio Gadafijev sin i da su ga uhapsili bez sukoba. Kod Saifa al-Islama je pronađeno neliko hiljada dolara i municija.

Saif al-Islam je potom helikopterom, u kom su se nalazili i izveštači Rojtersa, prebačen u Zintan.

Saif al-Islam (levo) u helikopteru na putu za Zintan

Po sletanju, helikopter je opkolilo na stotine ljudi zbog čega je Gadafijev sin ostao u letelici više od jednog sata. U tim trenucima se strahovalo da bi mogla da ga zadesi očeva sudbina, koji je pretučen i ubijen nakon hapšenja pre tačno mesec dana.

Borci iz Zintana su sprečili masu da uđu u helikopter, a Saifa al-Islama su uspeli da sprovedu do automobila i odvezli ga na nepoznatu lokaciju.

Portparol prelazne vlade je rekao da hapšenje Saifa al-Islama predstavlja "poslednje poglavlje libijske drame", koja je počela pre devet meseci pobunom protiv režima Moamera el Gadafija.

Saif al-Islam je uhapšen zajedno sa dvojicom pomoćnika, koji su pokušali da ga prebace u susedni Niger.

Jedan od boraca koji je učestvovao u hapšenju, Ahmed Amar, izjavio je Rojtersu da je Saif al-Islam u početku bio prilično uplašen i da je mislio da će ga ubiti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2011. 03:41
Kakvi levi borci iz Zintana, uhapsili su ga britansk specijalci uz pomoc francuske legije stranaca.
Nedelja 20.11.2011. 10:18
Бандити и исламски дивљаци га нису ухапсили већ им ја предат да после сликања му суде и осудр на смрт по законима које је донео Господин Пуковник. Ништа није добро, само закон који импонује француско-енглеским агресорима пљачкашима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online