Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.11.2011.
12:40 >> 16:30h
Vestionline, RTS A

Uhapšen Gadafijev sin Saif al-Islam

Saif al-Islam Gadafi, sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, uhapšen je na jugu Libije, javio je danas Frans pres pozivajući se na izjavu ministra pravde i zaštitu ljudskih prava Mohameda al-Alagija. Pošto su čuli vest o hapšenju Saifa, narod je, prema navodima svetskih medija, izašao na ulice da to proslavi. I dalje se ne zna ko je otkrio gde se krio Gadafijev sin.

"Saif al-Islam, za kojim je Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao poternicu, uhapšen je na jugu Libije", rekao je libijski ministar iz Prelaznog nacionalnog saveta.

Uhapšen i prebačen u Zintan: Saif al-Islam Gadafi
 

Gadafijev sin je, prema rečima libijskog ministra, uhapšen sa nekoliko telohranitelja, dok je pokušavao da pobegne u Niger.

Vojni komandant nekadašnjih pobunjenika Bašir Telba rekao je na konferenciji za

novinare da će Gadafijev sin biti zadržan u Zintanu "sve dok ne bude formirana nova vlada, koja će ga predati Međunarodnom sudu", prenosi Rojters.


"Saif al-Islam je uhapšen sa trojicom telohranitelja. Ovo je istorijski trenutak za Libiju", rekao je Telba.

Predati Saifa Hagu

 

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel zatražila je od libijskog Nacionalnog prelaznog saveta da Saifa al-Islama preda Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, kako bi mu se sudilo za ratne zločine.

 

''On mora biti predat MKS i mora mu se garantovati bezbednost'', saopštila je Amnesti Internešenel, javlja DPA.

Saif nema prste na desnoj ruci, koje je izgubio u napadu NATO na konvoj u kome je on bio. Prema navodima svetskih medija, rulja je pokušala da uđe u avion kojim je Gadafijev sin prebačen u Zintan.


Posle ubistva Saifovog oca i brata Mutasima spekulisalo se da je "mač islama", prebegao u Niger i da pregovara o predaji sa Međunarodnim sudom pravde, koji ga traži zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.


Danima se nije znalo da li je konvoj Gadafijevog sina uopšte prešao granicu, dok su za njim tragali nekadašnji pobunjenici, ali i britanski specijalci. Ministar pravosuđa rekao je da niko više nije uhapšen iz zbačene administracije, dodajući da je mlađi Gadafijev sin u dobrom zdravstvenom stanju.

Međunarodni krivični sud je 27. jula izdao naloge za hapšenje Moamera Gadafija, koji je ubijen u oktobru, njegovog sina Saif al-Islama i šefa libijske obaveštakne službe Abdalaha Al Senusija zbog optužbi o zločinima protiv čovečnosti.

Protiv njih trojice je takođe izdata crvena poternica Interpola 9. septembra.

Biografija Saifa al-Islama

Saif al-Islam rođen je 25. jula 1972. godine u Tripoliju, a po struci je inženjer. Godine 1994. diplomirao je ekonomske nauke na Univerzitetu Al Fatah u Tripoliju i dobio je zvanje bačelor nauka. Godine 2000, od bečkog ''IMADEC University'' dobio je zvanje magistra poslovne administracije.


Završio je Londonsku školu ekonomije i političkih nauka. Godine 2008. od ove škole je dobio zvanje doktora filozofije za disertaciju na temu ’’Uloga građanskog društva u demokratizaciji instituta globalnog upravljanja: Od ’’meke sile“ ka kolektivnom donošenju odluka“.


On je arhitekta i ima sopstvenu arhitektonsku firmu u Tripoliju ''National Engineering Service and Supplies Company''. Saif al-Islam bio je predsednik Libijske nacionalne asocijacije za kontrolu narkotika. Godine 1997. osnovao je dobrotvornu zadužbinu ''Gaddafi International Foundation for Charity Associations''.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 12:58
Nova laz.Ko malo bolje prati desavanja, zna da se vode velike borbe za oslobodjenje.Zeleni otpor polako ali sigurno napreduje.
Subota 19.11.2011. 13:25
Ako me sijećanje dobro služi, na Vesti online je bilo objavljeno kako je u NATO napadu ostao bez obje ruke i kako bježi preko Nigeru. Onda je objavljeno da je pobjegao u Niger. Nakon toga, objavljeno je da ga čuvaju Tuarezi i da ga pripadnici SAS-a traže. I sada je 'uhapšen' na jugu Libije 's trojicom tjelohranitelja' (gdje su nestali svi Tuarezi?) dok je (opet) pokušavao pobjeći u Niger..Pa gdje toga još ima?
Subota 19.11.2011. 14:23
"narod je, prema navodima svetskih medija, izašao na ulice da to proslavi." - sta reci vise o svetskim medijima...gori su od ubica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online