Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.11.2011.
15:51
Vestionline A

Ameri nudili pomoć Moameru Gadafiju

Grupa Amerikanaca u kojoj su bili stručnjak za terorizam, veteran CIA, lobista iz Republikanske partije i jedan advokat ponudila je Moameru Gadafiju pomoć da izađe iz Libije s porodicom, ali za najmanje 10 miliona dolara, piše danas Njujork tajms.

Ta, kako navodi Njujojk tajms, "živopisna grupa" sukob u Libiji je videla kao poslovnu mogućnost i ponudila je 17. aprila ugovor u kojem traži 10 miliona dolara samo za početak pregovora s Gadafijevim predstavnicima.

Imao saveznike u SAD: Moamer Gadafi

"Naknade i isplate predstavljene u ovom ugovoru su minimalne nepovratne naknade. Naknade su podstrek za advokate i savetnike da preuzmu slučaj i ni za šta drugo", navodi se u predlogu ugovora koji se pojavio na ''Fejsbuk'' profilu "Vikiliks Libija".

Stručnjak za terorizam i konsultant Nil Livingston (65) rekao je da jeste pomagao u pravljenju dogovora pošto je čuo da je jedan od sinova bivšeg libijskog vođe Saif al-Islam Gadafi hteo da nađe izlaznu strategiju za svoju porodicu.

Livingston je naveo da cilj nije bio da se spasi Gadafi već da se izbegne krvoproliće u Libiji, ali da on i njegovi partneri nisu hteli da rade besplatno jer nisu "humanitarna organizacija".

"Ideja je bila da im se nađe utočište u nekoj arapskoj zemlji i da im se omogući da zadrže nešto novca", rekao je Livingston, koji tvrdi da je oštro kritikovao Gadafija i da je sam bio na kratko u zatvoru tokom posete Libiji 1970-ih.

Ova grupa, međutim, nije dobila dozvolu američkog ministarstva finansija da primi isplatu iz Libije koja je bila pod međunarodnim sankcijama, piše Njujork tajms. U sporazumu se spominje i Belgijanac Dirk Borgers koji je ponudio lobiranje u SAD u korist Gadafija.

"Naša grupa simpatizera Libije je izuzetno zabrinuta i želeli bismo da pomognemo u blokadi akcija vaših međunarodnih neprijatelja i podržimo normalne odnose s vladom SAD", navodi Borgers u pismu pronađeno zajedno s drugim dokumentima a u kojem je pod "Vaši odani službenici" potpisao sebe i četiri Amerikanca.

Livingston i bivši službenik CIA Marti Martin rekli su da nikada nisu videli to pismo i da nisu nameravali da lobiraju za Gadafija. U grupi su bili i republikanac Nil Alpert koji je radio u proizraelskoj lobi grup i advokat Randel Vud koji je predstavljao libijske zvaničnike i organizacije od 1980-ih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online