Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 18.11.2011.
10:04
Vesti A

Izrael napada Iran u američkoj izbornoj godini?

Izrael bi sledeće godine mogao sam da napadne nuklearna postrojenja u Iranu ukoliko proceni da bi za to imao više prostora u izbornoj godini u SAD.

- Kada uzmete u obzir da je u SAD 2012. godina predsedničkih izbora, kao i dinamiku politike u Vašingtonu, to bi moglo da poveća sklonost Izraela da preuzme stvar u svoje ruke - rekao je američki zvaničnik i stručnjak za nuklearnu diplomatiju Mark Ficpatrik.


On je izjavio Rojtersu da ga je najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) još više zabrinuo da je Iran bliži tome da nuklearnu energiju koristi kao oružje i dodao da bi sastanak Upravnog odbora te agencije u Beču trebalo da izrazi zabrinutost međunarodne zajednice zbog nalaza u pomenutom izveštaju.


Ukoliko zemlje kao što je Izrael, koje se osećaju najugroženijim, izgube veru da će međunarodna zajednica čvrsto delovati, mogle bi da samostalno preduzmu akcije, smatra Ficpatrik.

Svaki dan pričaju, a da li se razumeju?: Benjamin Netanjahu i Barak Obama

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, po njegovom mišljenju, možda ne bi nužno pitao predsednika SAD Baraka Obamu za dozvolu da izvede napad, ukoliko bi Izrael verovao da Iran može da dođe do nuklearnog oružja ili da ga postavi na mesto van njegovog domašaja.

Netanjahu bi mogao da pozove Obamu, ne da traži odobrenje, nego da mu saopšti da je poslao avione, a imajući u vidu da se u SAD sledeće godine održavaju predsednički izbori, Ficpatrik smatra da je malo verovatno da bi Obama oborio izraelske avione.


Ficpatrik ne misli da je Izrael došao do te tačke, ali smatra da je opasnost sve veća.

Bomba se dugo pravi

 

Iran bi, ako bi tako odlučio, mogao da proizvede nuklearnu bombu u roku od godinu dana, ali bi bilo potrebno nekoliko godina da proizvede nuklearno oružje dovoljno da izazove pravu nuklearnu pretnju, rekao je Ficpatrik.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2011. 10:07
Иран је на потезу....
Petak 18.11.2011. 13:57
Стиже рецесија, ваља се чупати помоћу војно-индустријског комплекса и пљачке. Мало је Либија, Сирија је посан залогај, а Иран баш сочан. Желим им да загризу кост.
Petak 18.11.2011. 10:32
Одлична идеја "јуден" нападните их одмах. Иран је за вас саме много крупан залогај, а замислите само незамисливо да вас САД остави на цедилу и не укључи се у рат?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online