Petak 18.11.2011.
10:04
Vesti

Izrael napada Iran u američkoj izbornoj godini?

- Kada uzmete u obzir da je u SAD 2012. godina predsedničkih izbora, kao i dinamiku politike u Vašingtonu, to bi moglo da poveća sklonost Izraela da preuzme stvar u svoje ruke - rekao je američki zvaničnik i stručnjak za nuklearnu diplomatiju Mark Ficpatrik.


On je izjavio Rojtersu da ga je najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) još više zabrinuo da je Iran bliži tome da nuklearnu energiju koristi kao oružje i dodao da bi sastanak Upravnog odbora te agencije u Beču trebalo da izrazi zabrinutost međunarodne zajednice zbog nalaza u pomenutom izveštaju.


Ukoliko zemlje kao što je Izrael, koje se osećaju najugroženijim, izgube veru da će međunarodna zajednica čvrsto delovati, mogle bi da samostalno preduzmu akcije, smatra Ficpatrik.

Svaki dan pričaju, a da li se razumeju?: Benjamin Netanjahu i Barak Obama

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, po njegovom mišljenju, možda ne bi nužno pitao predsednika SAD Baraka Obamu za dozvolu da izvede napad, ukoliko bi Izrael verovao da Iran može da dođe do nuklearnog oružja ili da ga postavi na mesto van njegovog domašaja.

Netanjahu bi mogao da pozove Obamu, ne da traži odobrenje, nego da mu saopšti da je poslao avione, a imajući u vidu da se u SAD sledeće godine održavaju predsednički izbori, Ficpatrik smatra da je malo verovatno da bi Obama oborio izraelske avione.


Ficpatrik ne misli da je Izrael došao do te tačke, ali smatra da je opasnost sve veća.

Bomba se dugo pravi

 

Iran bi, ako bi tako odlučio, mogao da proizvede nuklearnu bombu u roku od godinu dana, ali bi bilo potrebno nekoliko godina da proizvede nuklearno oružje dovoljno da izazove pravu nuklearnu pretnju, rekao je Ficpatrik.

2024 © - Vesti online