Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 17.11.2011.
16:06 >> 16:45h
Srna A

Sirijska opozicija traži intervenciju Turske, Francuska je organizuje

Lider sirijskog ogranka organizacije Muslimanska braća Mohamad Riad Šakfa potvrdio je danas u Istambulu da su Sirijci spremni da prihvate tursku intervenciju radi zaštite stanovništva od nasilja koje sprovodi režim u Damasku.

Protivnik Asadovog režima u Siriji

"Sirijski narod će radije prihvatiti intervenciju Turske nego Zapada, ukoliko je ona radi zaštite civila", izjavio je Šakfa, koji je u egzilu, na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje kako će međunarodna zajednica podržati sirijsku opoziciju.

On je dodao da će Sirijci morati da zatraže više od Turske, kao suseda, ali nije precizirao o kakvoj vrsti intervencije je reč a koju bi organizacija mogla da smatra prihvatljivom.

Provladin dnevnik "Sabah" objavio je danas da je Sirijski nacionalni savet, koji okuplja sirijsku opoziciju među kojom je i organizacija Muslimanska braća, tražio od Turske da uspostavi zonu zabranjenih letova duž granice kako bi zaštitili sirijsko stanovništvo.

Mohamad Faruk Tajfur, politički zvaničnik pokreta Muslimanska braća i član Nacionalnog saveta, odbio je da se izjasni o ovim navodima već je naveo da se sa više vlada razgovara o svim mogućim sredstvima za obustavljanje nasilja.

"Ne želimo stranu intervenciju, ali želimo da se zaustavi nasilje. Ukoliko dođe do strane intervencije, što mi ne želimo, to će biti greška ovog režima. S ove tačke gledišta sva odgovornost pašće na diktatorski režim u Siriji", izjavio je Tajfur.

Francuska organizuje sirijsku opoziciju

Alan Žipe

Francuska pomaže sirijskim opozicionim partijama okupljenim u Nacionalnom savetu i podstiče ih da se organizuju, izjavio je danas francuski ministar inostranih poslova Alan Žipe.

Sirijski nacionalni savet, formiran u oktobru, ujedinjuje sve političke partije koje se protive režimu Bašara al Asada. Njegov predsednik je Burhan Galijun.

Na pitanje da li je Francuska spremna da prizna ovu instancu, francuski ministar je izjavio da oni moraju najprije da se organizuju.

Žipe je rekao da imaju kontakte sa predstavnicima Saveta i dodao da se sastao u Parizu sa Galijunom. "U svakom slučaju, mi im pomažemo i podstičemo ih da se organizuju", rekao je on.

Šef francuske diplomatije je ocijenio da je veoma važna odluka Arapske lige da suspenduje Siriju iz aktivnosti ove organizacije.

Žipe je rekao da ne veruje u mogućnost vojne intervencije, kao što je bio slučaj sa Libijom. "Nema ni govora o angažovanju u vojnoj akciji ukoliko UN ne daju `zeleno svetlo`", napomenuo je francuski ministar.

Erdogan: Pod hitno zaustaviti krvoproliće

Redžep Tajip Erdogan

Svet mora "pod hitno da čuje krike" iz Sirije i preduzme nešto da zaustavi krvoproliće u toj zemlji, rekao je danas turski premijer Redžep Tajip Erdogan na međunarodnoj energetskoj konferenciji u Istanbulu.

Erdogan je naveo da su te mere neophodne i da bi se obezbedilo snabdevanje energentima, kao i svetski mir. On je dodao da Turska traži nove transportne rute ka Bliskom istoku kojima bi se mimoišla Sirija.

Turski premijer, međutim, nije precizirao moguće akcije protiv Asadovog režima.

On je, s druge strane, pozvao međunarodnu zajednicu da bude osetljivija na nedaće sirijskog naroda. "Odsustvo reakcije na masakre u Siriji nanelo je nezaceljive rane svesti o humanosti", poručio je Erdogan.

On je dodao da nema sumnje da su problemi u Siriji i na Bliskom istoku globalni problemi.

"Zato i moramo da sagledamo tragediju u tom regionu, čujemo vriske i hitno preduzmemo mere da zaustavimo krvoproliće i zbog bezbednosti energetskih zaliha, ali i zbog svetskog mira", ukazao je Erdogan.

Turski premijer je ocenio da Sirija ne privlači svetsku pažnju u istoj meri u kojoj je to činila Libija "zato što nema dovoljno nafte".

"Ali, želim da naglasim da su ubijeni u Siriji isto toliko ljudi kao i ubijeni u Libiji", naglasio je Erdogan.

U osmomesečnim nemirima u Siriji ubijeno je, kako se procenjuje, više od 3.500 ljudi, a veliku štetu je pretrpeo i izvoz sirove nafte iz te zemlje posle zabrane EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 16:18
Jos bi i da biraju okupatora?
Četvrtak 17.11.2011. 16:34
Значи, опет рат.
Četvrtak 17.11.2011. 18:45
Hajde Turci da bijete svoje to se zove clanstvo u NATO Zato je Sule hteo u NATO da bi mogao da bije zenu pa posle one nase na barikadama ali Sule ides na astal kao curan za dan zahvalnosti...hihiihiii
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online