Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 15.11.2011.
05:44
Vestionline A

Džibril: Strane sile tražile ubistvo Gadafija

Bivši privremeni premijer Libije i nekadašnji vođa pobune u toj zemlji Mahmud Džibril, koji je putovao po svetu prikupljajući saveznike za rušenje Moamera Gadafija, izjavio je da su "strane sile tražile ubistvo Gadafija, jer su želele da ga zauvek ućutkaju".

Džibril je u intervjuu agenciji "Blumberg" rekao da bi voleo da je Gadafi uhvaćen živ da bi mu se sudilo i dodao da je "jedna ili više stranih sila", koje nije imenovao, imala interes da ućutka Gadafija, jer je previše znao.

Strane sile želele da ga ''ućutkaju'': Moamer Gadafi

"Bilo bi otkriveno previše tajni. On (Gadafi) je bio crna kutija cele zemlje. Imao je previše kontakata i dogovora sa mnogim liderima sveta. Zajedno s njim, nažalost, nestalo je mnogo informacija", rekao je Džibril u danas objavljenom intervjuu za njujoršku agenciju.

Džibril je rekao i da njegovi strani saveznici sada sprovode sopstvene interese u njegovoj zemlji, koja drži najveće rezerve nafte u Africi.

"Zbog trenutnog nedostatka državnog aparata, svaka moguća strana sila pokušava da sprovede sopstvene interese u Libiji. Nijedna nije izuzetak. Takva je to igra. To je politika. Zemlje imaju svoje interese u Libiji, a svako gleda samo sebe", ocenio je Džibril.

Upitan zbog čega je podneo ostavku na mesto premijera 23. oktobra, Džibril je odgovorio da je ispunio ranije dato obećanje, da će to učiniti kada Gadafijev režim padne. Zamenio ga je Abdel Rahim al-Kib, inženjer sa jakim vezama u SAD gde je studirao, podseća agencija.

Džibril je nagovestio i da neslaganja između oružanih francija koje su se borile da sruše stari režim takođe igraju ulogu u sadašnjoj situaciji u zemlji.

"Imali smo iste ciljeve, ali posle oslobođenja, stvari su se potpuno promenile", smatra Džibril.

"Libijci su počeli da se takmiče među sobom i, kao rezultat, zemlja je podeljena", zaključio je on.


Bivši libijski vođa Moamer Gadafi je, prema saopštenju predstavnika Nacionalnog prelaznog saveta, ubijen 20. oktobra, kada su letelice NATO pogodile konvoj kojim je svrgnuti lider pokušao da pobegne iz opkoljenog Sirta.

Gadafija su zarobili borci libijskih prelaznih vlasti, a potom je pretučen i ubijen, iako su nove vlasti kasnije dale niz različitih verzija o okolnostima njegove smrti.

Libijski Nacionalni prelazni savet proglasio je oslobođenje Libije 23. oktobra, nekoliko dana posle Gadafijevog hapšenja i smrti.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 05:53
Dobio je lovu, to mu je dosta, mada je i na celu fonda za razvoj imao jos vece peneze. Sada je frka kako objasniti Libijcima koji misle da su milijarderi da nece dobiti zamrznuta sredstva, da ce morati da plate za svaku ukradenu i unistenu sitnicu stranim firmama i naravno masno da plate nato intervenciju. Moze NTC da im daje i dalje 60 dinara kredita besplatno za telefon, ali to im nece kupiti socijalni mir zadugo. Sve dok banke imaju limit isplate mesecni, dok nema vlade, dok vrslja svaka shusha sa masinkom, klize u gradj rat. Ovaj put definitivno. Neko hoce pare, neko vlast, neko zemlju, ali niko nema dobre namere. U decembru se vojska seli za Libiju iz Avganistana.
Utorak 15.11.2011. 09:18
Pravicete cvi ovog mucenika od peska,samo polako,ovako su se mnogi radovali Slobinom nestanku,gde smo i sta smo sad,niko,nista i nigde nismo.
Utorak 15.11.2011. 09:24
Pametan potz. On ce ubuduce da uziva sa lovom dok ce drugi da ginu od pripadnika al-kaide i drugih islamskih fundamentalista. Treci Irak
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online