Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 13.11.2011.
10:11
Srna A

Baroso: EU na prekretnici - ili zajednički napredak, ili raspad

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso smatra da Evropa mora da krene napred zajedno ili se suočava sa podelama i raspadom. U autorskom tekstu za britanski dnevnik "Obzerver" Baroso je oštro kritikovao evroskeptike, uključujući i one u britanskoj vladi, koji žele da iskoriste aktuelnu krizu i otcepe se od Evropske unije.

Osvrćući se na Dan sećanja i primirja u Prvom svetskom ratu, koji je obeležen 11. novembra, Baroso je upozorio da sve akcije imaju posledice navodeći da je za Evropljane najbolji način da očuvaju mir i prosperitet podrška i poverenje evropskim institucijama, a ne dozvoliti da se kontinent podeli politički i ekonomski.

Apeluje da se sve članice EU ujedine i krenu napred, a Britanija prihvati evropske integracije: Žoze Manuel Baroso

Nakon turbulencija na tržištima i pada vlada u Italiji i Grčkoj, Francuska i Nemačka razmatrale su ideju manje evrozone što bi značilo da slabije zemlje kao što je Grčka treba da napuste evro, što bi kasnije neizbežno vodilo formiranju takozvane dvoslojne EU.

Sve su jači pozivi evroskeptika među članovima Konzervativne partije u Britaniji da se zemlja delimično ili potpuno povuče iz EU, što je kulminiralo prošlog meseca kada je 81 konzervativac u parlamentu glasao protiv vlade, a u korist referenduma o članstvu u evro-bloku.

U svom tekstu, koji će, kako navodi "Obzerver", sigurno izazvati oštre kritike desničara u Britaniji, Baroso odbacuje ideju da je sada trenutak da se Evropa deli.

Odbijajući da vidi krizu kao šansu za neke zemlje da se povuku iz EU, Baroso tvrdi da evropske integracije više ne smeju da budu ograničene "brzinom najsporijeg člana ili onoga koji najviše okleva".

"Evropa mora da krene napred ili se suočava sa fragmentacijom. Dinamika globalizacije u finansijskom i ekonomskom, ali i geopolitičkom smislu, suočava Evropu sa opasnim izborom: živeti zajedno, deliti zajedničku sudbinu i biti faktor u svetu ili se suočiti sa razjedinjavanjem i padom", kaže Baroso.

"Ili ćemo se ujediniti, ili ćemo postati sasvim nevažni"

 

"U ovom odlučujućem trenutku mi ćemo se ili ujediniti ili ćemo postati sasvim nevažni. Naš cilj ne sme da bude da održimo status kvo, već da se pokrenemo i uradimo nešto novo i bolje. Nadam se da će istoričari jednog dana videti kako se Engleska u potpunosti angažovala sa drugim zemljama članicama i institucionalnim partnerima da osigura stabilnost EU", rekao je Baroso.

Baroso, bivši premijer Portugalije, insistira da se promenljiva priroda evrozone ne sme koristiti kao razlog isključenja zemalja koje nisu članice, kao što je Britanija, iz donošenja ključnih odluka, ili za te zemlje da koriste promene da se distanciraju od evropskog projekta.

Britanski konzervativci su apelovali na premijera Dejvida Kamerona da iskoristi šansu koju daje kriza i da vrati ovlašćenja od Brisela Londonu. Međutim, Baroso tvrdi da evrozona ne sme biti tretirana kao način izlaska iz EU.

"Suština je u tome kako još ojačatiti evrozonu bez stvaranja podela sa zemljama članicama i onima koje to još nisu", kaže Baroso.

Miliband: Kriza evrozone izgovor za britansku vladu

Ed Miliband

U međuvremenu, vođa laburista Ed Miliband optužio je premijera i ministra finansija Džordža Ozborna da koristi Evropu kao izgovor da ne deluje u vezi sa ekonomskim rastom u zemlji.

Obraćajući se partijskoj konferenciji u Midlandsu on je rekao da je vreme da Dejvid Kameron i Ozborn počnu da preuzimaju odgovornost za britansku ekonomiju.

"Postoji hitna potreba da se reši kriza u evrozoni. Ali kada su u opasnosti radna mesta, domovi i firme nije dovoljno da premijer i ministar finansija koriste tu krizu kao plašt da se sakriju zbog svog nedelovanja.

Oni su načinili suštinsku grešku prebrzim i prevelikim smanjenjem potrošnje i povećanjem poreza, a sada čine drugu suštinsku grešku kriveći krizu u evrozoni za naše ekonomske probleme i koristeći to kao izgovor da ne rade ništa", rekao je on.

Miliband je dodao da su zastoji i problemi u britanskoj privredi počeli pre nego što je eskalirala kriza u evrozoni. "Ali Dejvid Kameron i Džordž Ozborn još ne rade ništa odbijajući da priznaju da greše i da nisu u pravu", kaže Miliband

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 10:30
Кад се распадне европска унија направимо словенску унију. Сви словенски народи направе алијансу и не може нам нико ништа, ослободићемо окупиране словенске територије.
Nedelja 13.11.2011. 10:22
Pitaj tvoju zidarsku kucu Eptisa zasto ce se raspasti Evoropa. Pa nisu evropljani majmuni na granama da je EPTISA PROJEKTUJE bar u Srbiji sa Mikasinovicima = Glas Amerike = Stalna konferencija gradova.....nosite se zidari u p.m.!!! Sad ste se setili kad Katalonija treba da vam zada zadnji udarac spanskom nacionalnom interesu?? Mrrrrrrrrrrs gde vam je bio mozak kada ste postali pocasni gradjanin Srbije?? Mrrrrrrrrrs u istoriju kvinslinga - izdajica EU vrednosti.
Nedelja 13.11.2011. 11:42
Пдржавам активирање енглеског тријанског коња у рушењу ЕУ. Само они могу спасити Србију даљих уцена и распарчавања. Енглеи, традиционални српски непријатељи уништите ЕУ и макар нам једном добро учините.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online