Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Petak 11.11.2011.
12:19
Tportal, Vestionline A

Neofašizam se širi Evropom kao kuga

Britanski portal Demos, koji se bavi istraživanjem odnosa moći i politike, objavio je uznemirujuću studiju o ekstremnoj desnici u Evropi, koja u proteklih pet godina postaje sve jača i okuplja sve više sledbenika. Studija Demosa zaključuje da ekstremna desnica danas predstavlja ozbiljnu pretnju mejnstrim politici u Evropi.

Ekstremna desnica i savremeni fašizam su veoma procvetali na internetu
 

Vikiliks je pokazao da je internet danas postao veliko bojno polje demokratije. No ta skupina neustrašivih "zviždača", predvođenim kontraverznim Džulijanom Asanžom, nalazi se na levoj strani političkog spektra, ponajviše usmerena na borbu protiv tajnovitosti moćnika i autoritarnosti najmoćnijeg svetskog režima, američkog. U drugom je planu previše vremena ostala činjenica da je internet i savršena platforma za okupljanje onih na ekstremnoj desnici, pa i neofašista, kojima je većinom zatvoren pristup civilizovanom političkom diskursu, u kojem su predmet ruganja i jasne osude.

Savremeni fašizam cveta na internetu

Možda su baš zato i ekstremne desnica i savremeni fašizam toliko procvetali na internetu, gde nema ograničenja slobode izražavanja, pa sve više rastu, i brojem i posećenošću, razni nacistički forumi, blogovi, njuz grupe i slično. Toga su očito bili svesni i u britanskom Demosu, što je rezultiralo jednom vrlo zanimljivom, ali i duboko uznemirujućom studijom „Novo lice digitalnog populizma“.

Sve je više pristalica

Na sto stranica, studija se detaljno i dubinski bavi onlajn aktivnostima ekstremne desnice, čiji je simbol postao norveški terorist Anders Brejvik, a rezultati koje Demos prezentuje nastali su zahvaljujući neumornom surfanju njegovih istraživača.

Naime, oni su preko Fejsbuka (još jednog rasadnika ekstremne desnice) uspeli da nagovore deset hiljada pristalica ultradesnice da ispune upitnike o svojim političkim uverenjima i angažmanu. Zaključak koji Demos iznosi, nakon analize dobijenih podataka, je blago rečeno zabrinjavajući.

Podrška muškaraca do 30 godina starosti

Studija otkriva da se u Europi sve više šire nacionalistički, ksenofobni i islamofobni stavovi, i to naročito među mladima. Onlajn podrška tvrde desnice su većinom muškarci do 30 godina, s većom šansom da su nezaposleni. Oni nisi samo aktivisti iza tastature, nego su spremni izaći i na ulice i protestovati, a mnogi od njih su i aktivni članovi ekstremnih političkih stranaka, organizacija i saveza.

Studija naročito ističe da su tvrdi desničari u međuvremenu postali mnogo spremniji i na javni angažman, s vlastitim imenom i prezimenom, nego što je na istu stvar spremna većina u društvu, što znači da bi takvi stavovi mogli postati još popularniji.

Dok su se ranije za ekstremnu desnicu vezivala negativna osećanja, poput mržnje prema drugim rasama, studija pokazuje da se i tu dogodila značajna promena, jer se sada iskazuje pozitivna identifikacija s onime što ekstremni desničari smatraju nacionalnom kulturom i tradicijom, koju želi da zaštiti.

Glavni neprijatelji neonacista - emigranti

To, naravno, ne znači da ne postoje stereotipni neprijatelji i izvori pretnje, što danas predstavljaju većinom emigranti. Mnogi učesnici Demosove studije su baš njih naveli kao razlog za svoje političke stavove smatrajući da su emigranti u Evropi pretnja njenim tradicijama.

Ekstremnim desničarima nove generacije zajedničko je i to što „gaje“ nepoverenje prema institucijama države i Evropske unije, ne veruju ni u sudstvo, ali zato imaju poverenja u policiju i vojsku, kao autoritarne elemente državnog represivnog aparata.

Ipak, oni ne odbacuju demokratiju i glasanje na izborima, nego većinom smatraju da politika ne nudi odgovore na stvari koje oni smatraju važnim. Najviše od svega zabrinjava, kako oni to vide, sve veći uticaj islama koji preti Evropi, pa zato politikolozi upozoravaju da je islamofobija najvažniji ujedinjujući faktor nove ultradesnice, baš kao što je to u dvadesetim godinama prošlog veka bio antisemitizam.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 13:21
Чанак највећи домаћи фашиста, треба га протерати из Србије.
Petak 11.11.2011. 12:21
Ohohoho sta ceka ovu EU sa jedne strane se bliskovito dize neofasizam a sa druge se naglo povecava broj muslimana . Sta to znaci !?!?! Mozemo samo da zbrojimo jedan i jedan pa ce svakome biti jasno za nekih deset godina . Jedva cekam , kokice i fotel pa da gledam kako ce to po Evropi da se roka:))
Petak 11.11.2011. 14:05
LJudi dragi ,pa stante malo! NAS NAROD BIJE KUGA NEOFASIZMA POCEV OD TOTALNOG CISCENJA SRBA IZ KRAJINE I CISCENJA KOSOVO I METOHIJE! TACIJEV I MERKELIN NEOFASIZAM UBIO NAM JE PRKO 1000-u SRBA I ZAMISLITE NEZNA SE DO DANAS NI JEDAN UBICA? POSTAVICU DVA PITANJA: 1.KOJA SE VRSTA NEOFASIZMA PRIMENJUJE NA KOS. i MET., 2.KO JE BORIS TADIC KAD NE GONI UBICE I ZASTA MU SLUZI INTERPOL. Ako gospodine BORISE, ne znate da radite ili nesmete, ustupite mesto ONIMA KOJI SU PATRITE ! DUKI59
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online