Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.11.2011.
06:35
Vestionline A

Da li će abortus postati ubistvo?

Guvernerka Misisipija (SAD) Hejli Barbur podržala je amandman federalnom ustavu koji bi kao početak života čoveka odredio trenutak začeća.Iako je taj amandman jednostavno sročen, posledice koje će proizvesti ukoliko bude bio usvojen, biće daleko složenije. Abortus i upotreba "pilule za dan posle" bili bi smatrani krivičnim delom.

Foto: Ilustracija
 

Oplođena jajna ćelija kao osoba imala bi puna zakonska prava kao i odrastao čovek, a veštačka oplodnja bi bila otežana, jer bi bilo ilegalno uklanjati neiskorištene "začetke života".

Ova inicijativa deo je američke nacionalne kampanje nevladine organizacije "Personhood USA", koja je neprofitna hrišćanska grupacija za "prava svih nevinih ljudi". Predviđa se da će verovatno biti usvojena, jer već ima veliku podršku građana.

Lekari iz Medicinskog udruženja Misisipija brinu da će zbog toga biti ugrožena prava žena, ali i njihova mogućnost da se bave medicinom. Predstavnici crkve, u ovoj izuzetno religioznoj zemlji, su podeljenih mišljenja, dok su kandidati za poziciju guvernera i Demokrata i Republikanaca rekli da bi podržali amandman.

Misisipi nije jedina američka država koja ove godine treba da glasa o takvom amandmanu, ali nigde ranije nije usvojen.

Mnogi koji brane prava oplođene jajne ćelije, smatraju da će žene donošenjem amandmana otvoriti vrata uspešnijoj politici usvajanja dece.

"Može se pronaći dom za svako dete. Ne treba svaka neželjena beba da umre. Možemo pomoći toj deci tako da više niko ne mora da odlazi u strane zemlje kako bi usvojio dete“, smatra Teri Hering iz direktor Pro-lajf pokreta Amerike.

Američki pokreti za zabranu abortusa sredinom godine su pokrenuli saradnju sa istovrsnim grupama u Rusiji i nadaju se da će ujedinjenim snagama smanjiti broj prekida trudnoće u tim zemljama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 15:07
Americki NVO pokreti za zabranu abortusa, Crkva (katolicka "podeljena" naravno), Demokrate, Republikanci i ostali "medicinari" bi PODRZALI ovaj amandman...ovde nema nikakvog ogranicenja za sirenje ovakve "ideje" na ostali svet!!! Vec vidjeno i sprovedeno. Silovane zene, devojke i DEVOJCE koje su pritom (masovno) nezeljeno ostale trudne...sta je sa njihovim zenskim pravima??! Organizovano i jeftino legaliziranje "porodilja" koje ostaju bez svojih prava pod okriljem "humanosti"...Ako neces da rodis sada ces morati pa ga posle daj na usvajanje?! Koliko li je samo ovakvih "neprofitnih hriscanskih grupacija" u svetu...od cega oni egzistiraju, od vazduha sigurno ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online