Nedelja 06.11.2011.
06:35
Vestionline

Da li će abortus postati ubistvo?

Foto: Ilustracija
 

Oplođena jajna ćelija kao osoba imala bi puna zakonska prava kao i odrastao čovek, a veštačka oplodnja bi bila otežana, jer bi bilo ilegalno uklanjati neiskorištene "začetke života".

Ova inicijativa deo je američke nacionalne kampanje nevladine organizacije "Personhood USA", koja je neprofitna hrišćanska grupacija za "prava svih nevinih ljudi". Predviđa se da će verovatno biti usvojena, jer već ima veliku podršku građana.

Lekari iz Medicinskog udruženja Misisipija brinu da će zbog toga biti ugrožena prava žena, ali i njihova mogućnost da se bave medicinom. Predstavnici crkve, u ovoj izuzetno religioznoj zemlji, su podeljenih mišljenja, dok su kandidati za poziciju guvernera i Demokrata i Republikanaca rekli da bi podržali amandman.

Misisipi nije jedina američka država koja ove godine treba da glasa o takvom amandmanu, ali nigde ranije nije usvojen.

Mnogi koji brane prava oplođene jajne ćelije, smatraju da će žene donošenjem amandmana otvoriti vrata uspešnijoj politici usvajanja dece.

"Može se pronaći dom za svako dete. Ne treba svaka neželjena beba da umre. Možemo pomoći toj deci tako da više niko ne mora da odlazi u strane zemlje kako bi usvojio dete“, smatra Teri Hering iz direktor Pro-lajf pokreta Amerike.

Američki pokreti za zabranu abortusa sredinom godine su pokrenuli saradnju sa istovrsnim grupama u Rusiji i nadaju se da će ujedinjenim snagama smanjiti broj prekida trudnoće u tim zemljama.

2024 © - Vesti online